כלאי גפן

השאלה: כלאי הכרם עם צמחי בר שלום כבוד הרב אני מתכנן לשתול בגינה בקרוב ארבעה גפנים אשר יצרו סוכת גפנים בגודל של 4X2 מטר, ברצוני להקים מתחתם גינה המיועד לצמחי בר שונים (חד שנתיים ורב שנתיים כאחד) רובם לא למאכל אדם אך יש כאלו שכן (ככל הנראה לא אשתמש בהם...) מה הדין? האם הדבר מותר? האם יש מינים שצריך להקפיד שלא יהיו שם? האם במידה ויצמחו שם צמחי מאכל הם והגפנים יאסרו? בתודה מראש

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט' אייר תשע"ו 10:43

בס"ד

שלום וברכת ד'

מתחת לגפן אין לתת ירקות או תבואה וכן קטניות וכדו', רק עצים אפשר לשתול. אסור לשתול גם מאכל בהמה תחת כרם אם יש רגילות לקיים את המין הזה. ועל כן אין זה נמדד על ידי אדם פרטי אלא לפי הרגילות של אותו מקום. אני יודע שהגר"מ אליהו זצ"ל אסר אפילו דשא תחת גפן כיוון שראוי לבהמה ולמרות שלא מגדלין את הדשא למאכל בהמה. אבל בנושא זה יש מקילים, אבל ברור שצמחי מאכל אדם או בהמה שמקיימים באותו מקום אסור, ואם יגדלו תחת הגפן הם יאסרו וגם הגפן תאסר. אם תפרט מינים ספציפיים אפשר יהיה לדון.