ירקות בין עצי פרי

השאלה:

שלום רב. ב׳ה עברנו לבית חדש עם קרקע וחלקת אדמה אותה התחלתי לטפח אט אט. עולות לי לא מעט שאלות במהלך הדרך , אשמח מאד לקבל את הכוונתכם ההלכתית בתחום. חלקת האדמה מחולקת לשלושה חלקים, חלק ראשון גינת פרי . חלק שני גינת ירק. וחלק שלישי גינת נוי. לגבי החלקה הראשונה,כמה מרווח יש לשמור בין עצי פרי, והאם זה משנה איזה עצים אלה? אצלנו יש מנגו,ליצ'י,לימון,תפוז וליים. והם כבר נטועים, המרווח שישנו כרגע בין עץ לעץ הוא בערך 2 מטר ,אולי קצת יותר. בנוסף, שתלתי בין שני עצי פרי דלורית,מתוך מחשבה שאין כלאיים בין פרי לירק,אך אח"כ נודע לי שלדורית,דלעת ועוד ירקות ממשפחת הדלועיים יש דינים שונים משום שהם מתפשטים וזוחלים על הקרקע למרחקים , השאלה היא מה לעשות כעת ? האם יש בכך כלאיים? לעקור את הדלורית? והיה וצריך לעקור,האם ניתן לשותלה במקום אחר? לגבי חלקת הירק,מדובר בחלקה שאורכה 8 מטר על רוחב מטר ועומק מטר, חשבתי לעשות מחיצות בין מיני הירק השונים, השאלה היא איך מומלץ לעשות את המחיצות ולאיזה עומק צריך לעשות אותן כדי שישמשו מחיצה(אחרי הכל שורשי ירק אינם עמוקים כלל..),בנוסף,אם יש מחיצות,צריך גם לשמור על מרווח בין מין למין או שמספיקות המחיצות,אם כן כמה המרווח? לגבי חלק הנוי, שתלתי כל מיני עצי נוי שבכך אין בעיה,אלא שלאחרונה הוספתי בפינות בצמוד לגדר שני שתילי פסיפלורה ,האם יש בכך בעיה? תודה רבה רבה! תמיר

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ה תשרי תשע"ז 10:50

שלום

1. לגבי חלקת עצי הפרי , איסור כלאי אילן הוא רק ע"י הרכבה של שני מינים שונים (רמב"ם כלאים פ,א הל' ה), אך אין איסור לשתול עצי פרי בסמיכות זה לזה. לכן אין כלל בעיית כלאים בחלקת עצי הפרי

2. כמו כן איסור כלאי זרעים הוא רק בין שני מיני זרעים או ירקות, אך אין איסור לזרוע זרעים או ירקות סמוך לאילנות (רמב"ם כלאיפ פ"א הל' ו) לכן אין כלאי איסור כלאים בשתילת הדלורית ליד העצים.

3. לגבי חלקת הירקות יש להרחיק בין מיני ירקות , שיעורי ההרחקה משתנים ע,פ שטח זריעת הירקות . כגון: בין שורות יש להרחיק טפח וחצי  . אך יש אפשרות גם לצמצם את ההרחקה אם ישנה מחיצה שגובה עשרה טפחים ורוחבה לפחות ארבע טפחים והיא נמצאת לאורך השורה שבין שני המינים.

4. לגבי פסיפלורה בסמיכות לעצי הנוי , גם כן אין שום בעיה הואיל והוא גידול רב שנתי לא חלים עליו איסורי כלאי זרעים אלא כלאי אילן שהרכבה בלבד אסורה, (ואף בכלאי זרעים מותר לזרוע סמוך לעצי נוי )