הרכבה בשזיף פיסרדי

השאלה: שלום וברכה! קניתי לפני 7 שנים שתיל של שזיף פיסרדי (השתיל נקנה במשתלה בבעלות ערבית, לא ידוע לי האם השתילים במשתלה מגיעים ממשתלה בבעלות יהודים או גויים) ונטעתי בגינה, לאחר מעשה הבנתי שיש סיכוי גבוה מאוד שהשתיל מורכב בהרכבה אסורה (רואים בעץ למטה את סימני ההרכבה, מעין "ברך"). האם יש הכרח לעקור את העץ? או שיש אפשרות להשאירו ולקיימו?

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ז אייר תשפ"א 16:21

שלום רב,

לכתחילה, לפני שקונים עץ יש לברר על מה הוא מורכב לפני שנוטעים אותו, שכן יש איסור לטעת עץ שמורכב באיסור.

במקרה דנן בוודאי יש להקל ולקיים את הצמח כרגיל מכמה סיבות: א) מאד ייתכן שהשזיף הפיסרדי מורכב על כנה של שזיף. ב) לאחר שההרכבה התאחה יש אומרים שאין איסור של קיום ותחזוקת העץ גם אם היה מורכב באיסור. ג) לא ברור שהשזיף הפיסרדי הוא עץ מאכל, אלא ייתכן שהוא מוגדר כעץ סרק שכן הוא מיועד בעיקר לנוי, ואין רגילות לאכול את פירותיו. ובצי סרק אין בעיה של הרכבה אלא אם כן הרכיבו אותו על עץ מאכל שאינו מינו.

בברכה,

יואל פרידמן