הרחקה בכלאי זרעים

השאלה:

שלום הרב

קרתי את המאמר שהרב כתב בענין כלאים ואני מעתיק ממנו את ההגדרות הבאות:
מישר: שיעורו מ - ו’ טפחים עד שיעור בית רובע, אורכו יתר על רוחבו, ואין בשיעורו שטח של שדה.
שורה: חזון איש - רחבו ששה טפחים, וארכו יותר על רחבו.
ארץ חמדה - כל שהוא פחות משדה, ורחב יותר מו"ט (פ"ז).

א. לא הבנתי מה ההבדל לפי הרב ישראלי בין שורה למיצר שניהם קטנים משדה ורחב ו טפחים?
ב לשטית חזו"א שורה זה בדיוק 6 טפחים סנטים יותר זה כבר מימר ופחות זה כבר יחידי?
אשמח אם הרב יבהיר את ההגדרות.
כמו כן, בשני הטבלאות במאמר הרב כתב גם את מישר אך בטבלה של היקר לבד הרב לא כתב את המישר. למה?

ג. שתלנו בגינה ערוגה אחת של גזר ואחת של תפו"א
כמה צריך להרחיק ביניהם
1. כאשר שניהם רוחב 6 טפחים?
2. כאשר שניהם פחות מ6 טפחים?
3. כאשר אחד רחב 6 טפחים ואחד פחות מ 6 טפחים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. משר שייך רק בתבואה. בירק הדיון הוא על שורה או תלם, שהם פחותים משדה ויותר מו' טפחים.
ב. משר שרוחבו פחות מו' טפחים דינו כיחידי.
ג. תלם הוא ששה טפחים ואורכו גדול מרוחבו, וגם בו מרחיקים 15 ס"מ לפי החזו"א (ואפשר לסמוך על כך בדרבנן). וגם ביחיד מרחיקים 15 ס"מ. כך שאין משמעות לשאלה ברוחב הערוגה.

1. הרחקה של 15 ס"מ
2. הרחקה של 15 ס"מ.
3. הרחקה של 15 ס"מ.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי