המרחק בין מיני כלאים

השאלה:

לכבוד הרב עמיחי שליט"א
אשמח אם כב’ הרב יוכל לענות לי על שאלות הלכה למעשה בהרחבה.
א. כיצד יודעים בכלאים באופן מציאותי, אם היה ביטול במאתיים?
ב. באמונת עתך מס’ 14, הרב כתב שצמחי תבלין כנענע מותר לשותלם בכרם ואילו באתר כאן יש לרב שתי תשובות שאוסר לשתול צמחי תבלין ותה בכרם. וזה לא כהיתר של הרמב"ם והשו"ע.
ג. כשהרב כותב מרחק של סנטימטרים, הוא משתמש באמה שוחקת למשל 60 ס"מ או 15 ס"מ. אך בספר "חוקות שדה" עמ’ מ"ב, מביא דעות שששה טפחים הם 50 ס"מ. אשמח להסבר הדברים.
תודה רבה לרב

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

שם מדובר בנענע (המזוהה כאירוס) שעליה יש מקום להתיר. והדיון היה במין המתפשט, אבל אין זה שאלה של לכתחילה האם מותר לזרוע תבלין בכרם. לעניין תבלין עיין מעדני ארץ כלאים (פ"א ה"ד אות ב) שהסתפק בכך, והעולם נוהג להחמיר אלא א"כ זה כבר דיעבד ומתפשט, כפי שכתבתי באמונת עתיך.
אפשר להקל באמה של 50 ס"מ, כיוון שהאיסור דרבנן. אבל בכלאים יש דין מיוחדן שלא מצמצים אנו מורים לכתחילה במדה שוחקת לפי החזו"א, אבל ברור שמי שמקל בגודל האמה יש לו על מי לסמוך, וכך היה מורה הגר"מ אליהו זצ"ל.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי