האם מותר להדלות גפן על מבנה סוכה, שתחתיה גדלים מרווה ולימונית.

השאלה: כלאי הכרם- הדליית גפן. אנחנו רוצים להדלות גפן בסוכה, ומעל שטח הסוכה יש צמחי מרווה ולימונית. מה לעשות עם צמחי התה הנ"ל (בהנחה שאנחנו מעדיפים להשאיר את הגפן)?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ח אייר תשע"ז 10:25

שלום

אין לזרוע ולקיים זרעים וירקות תחת הדלית הגפן ואף תחת כל המבנה שעתיד הגפן להתפשט (כל הסוכה ) אך שיחים שמוגדרים כאילן מותר.

המרווה הינו גמשב שיח רב שתי מעוצה ודינו כאילן ומותר לגדל אותו בסמוך לגפן.

הלימונית , אם כוונתך לעשב לימון (גראס) הרי זה נחשה ירק ואין לגדלו בסמוך לגפן.

אך אם כוונתך  ללואיזה לימונית הרי היא נחשבת כאילן כמו המרווה ומותר לגדלה תחת הגפן.

סקירת צמחי תבלין וסיווגם ניתן למצוא בספר הלכות הארץ (עמ' 194-195) בהוצאת המכון.