האם יש איסור כלאים בין גפן לפרחים (צמח לא אכיל)? האם יש בעיה לשתול פרחים מתחת לסכך הגפן?

השאלה:

שלום לרב, האם יש איסור כלאים בין גפן לפרחים (צמח לא אכיל)? האם יש בעיה לשתול פרחים מתחת לסכך הגפן? תודה נועם

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' סיון תשע"ח 12:06

שלום

נכתב בספר הלכות הארץ בהוצאת המכון בהלכות כלאים   פרק  י.

א. איסור כלאי הכרם הוא בגפן יחד עם אחד ממיני הצמחים החד-שנתיים: ירק, תבואה או קטנית, ובלבד שיהיה ראוי למאכל אדם או בהמה ושרגילים לזרוע,[1] לשתול או לגדל אותו.[2]

ב. אם הצמח אינו ראוי למאכל אדם או בהמה – אינו אסור בכלאי הכרם, אף אם הוא מיועד לצרכים אחרים כגון רפואה, נוי וכדו';[3] ולדעה זו מותר לשתול פרחים (חד-שנתיים) ליד גפן או לטעת גפן באמצע דשא. ויש אומרים שאסור בכל מקרה שרגילים לזרוע, לשתול ולגדל את הצמח,[4] ולדעה זו אסור לשתול פרחים (חד-שנתיים) ליד גפן או לטעת גפן באמצע דשא.[5]

[1] עי' לעיל הערה 113; יש מחלוקת ראשונים אם די בכך שרגילים לגדל ולקיים או שרק אם רגילים לזרוע. הרמב"ם, הל' כלאיים פ"ה הי"ח, כתב 'דבר שכמוהו מקיימין...' וכן משמע בפיה"מ, כלאיים פ"ה מ"ח: 'אמר ה' אשר תזרע, מה שדרך בני אדם לזרוע או [ועי' בנוסח הנדפס] רוצים שיצמח בשדותיהם'; ועי' דרך אמונה לרמב"ם שם, ביה"ל ד"ה דבר, שמביא שיטת הרמב"ן, ר"ן, מאירי וספר ההשלמה לחולין ס ע"א, שאסור רק אם דרך לזרוע.

[2] רמב"ם, הל' כלאיים פ"ה ה"ו; שם, הי"ח-ה"כ.

[3] כך משמע במהר"י קורקוס ובכסף משנה לרמב"ם, הל' כלאיים פ"א ה"ד; וכן פסק חזו"א, הל' כלאיים סי' א ס"ק יב ד"ה ומיהו; שם, ס"ק יד ד"ה תבואה.

[4] ארץ חמדה, עמ' נו אות ד.

[5] הגר"מ אליהו, התורה והארץ ה, עמ' 52 סעי' טו.