האם יש איסור כלאים בגידולי פרחים ? האם יש דיני ערלה בעץ הגדל בבית

השאלה: שלום לרבנים, 1. האם יש איסור כלאיים בפרחים, והאם יש חילוק בין אם הם לנוי או לריח? שמעתי שיש מחמירים אך מפשט שו"ע (רצו, ג) נראה שמותר, האמנם? אשמח למקורות. 2. אם גידלתי עץ בתוך הבית האם נספרים לו שנות הערלה, והאם משנה אם הוא בעציץ נקוב או לא (כשהוא בתוך הבית)? האם יש דין שונה שאני מגדל אותו במרפסת? או במקום מקורה על הקרקע (נקוב/ לא נקוב)? או שאני שם בעציץ בחוץ אך על ריצפת בטון? 3. האם יש בעיה בקניית עץ ממשתלה של נכרים? מה אני צריך לשים לב? האם הם נאמנים לגבי כלאיים ושנות הערלה? תודה רבה, באם אפשר אשמח למקורות.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ו שבט תשפ"א 10:07

שלום

1. להלן פרטי ההלכה מספר 'הלכות הארץ' בהוצאת המכון(הלכות כלאים)

איסור כלאי זרעים הוא כאמור בצמחים חד-שנתיים, ובלבד שיהיו ראויים למאכל אדם.[1] גם במקרה שאחד המינים משמש למאכל אדם והאחר אינו כזה אך רגילים לגדל אותו ולזרוע ממנו שדות שלמים (כגון כותנה) – אסור.[2]

לכן אם הם פרחים שרגילים לגדל בשדות  אין לגדל אותם בסמוך למאכל אדם.(אין הבדל בין נוי לריח , אך אם מיועד לטעם כתבלין נחשב כבר כמאכל אדם)

(אכן דעת החזו"א מקילה יותר ,שרק שני מינים שאחד מאכל אדם והשני אפילו מאכל בהמה אסור בכלאים אך כאשר שני המינים מאכל בהמה אין בהם איסור כלאים, ולשיטה זו פרחים אינם באיסור כלאים עם מאכל אדם)

[1] רמב"ם, שם ה"ד.

[2] כסף משנה, לרמב"ם; ועי' חוקות הארץ, עמ' 55–57.

2. עץ הגדל בתוך בית (ע"ג קרקע, עציץ נקוב) חייב בערלה מן התורה אך הגדל בעציץ לא נקוב (פלסטיק) חייב רק מדרבנן.

לכן הגדל ע"ג משטח ביטון נחשב לא נקוב , הגדל במרפסת נחשב לא נקוב,

שמעבירים ממקום שהיה חייב מדרבנן למקום שחייב מן התורה נחשב הדבר כנטיעה חדשה ויש להתחיל למנות שנות ערלה מחדש.

3. גם עץ הגדל אצל גוי חייב בערלה, אין להסתמך על בעלי משתלה (הן יהודי והן גוי) לעניין מניין שנות ערלה  אלא אם כן יש פיקוח הלכתי מטעם הרבנות.

כמו כן אין להסתמך על הגוי שלעניין כלאים אך ניתן לקבל ממנו מידע בוטני (מסיח לפי תומו) מה שם הכנה של העץ המורכב (יש לכך השלכות חקלאיות מקצועיות לקביעת סוג הקרקע לעדיף לגדלו ואין כאן נאמנות לכשרות העץ)ולברר אם ההרכבה מותרת או אסורה (טבלת כנות כשרות ניתן למצוא באתר המכון.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי