גפן הגדלה בחצר של חשכן וענפיה נוטים לחצרי והם מעל ירקות שבחצרי האם הירקות והגפן נאסרים

השאלה:

יש לנו גפן יחידית שאנחנו רוצים להדלות מעל שטח מסוים, אבל בשטח הזה יש בזיליקום ונענע. האם יש בזה בעיה של כלאים? מה לגבי גפן של שכנים שמתפשטת מעל לשטח הזה? תודה מראש.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"א תמוז תש"פ 10:22

שלום וברכה

1. אין לגדל מיני ירקות ותבלינים חד שנתיים מתחת לענפי הגפן ואפילו אין לגדל מתחת כל מבנה ההדליה (מקום שאמורה להתפשט לשם הגפן).

הנענע נחשב ירק ולכן אין להדלות מעליו את הגפן.

הבזיליקום יש מין שהוא עצי (התמני) והוא נחשב אילן ומותר לגדל אותו בכרם.

ויש בזיליקום שהוא עשבוני (עירקי) והוא נחשב ירק ואין להדלות מעליו את הגפן.

2. לגבי הגפן של חברך שעובר לחצרך נפסק ברמב"ם הלכות כלאים פרק ההלכה ח
'אחד הנוטע  ואחד המקיים כיון שראה כלאים צמחו בכרמו  והניחם הרי זה קדש, ואין אדם מקדש דבר שאינו שלו,  לפיכך המסכך גפנו על גבי תבואתו של חבירו קדש גפנו  ולא נתקדשה התבואה, סכך גפן חבירו על תבואתו קדש תבואה  ולא קדש גפן חבירו, סכך גפן חבירו על תבואת חבירו לא קדש אחד מהן, ומפני זה הזורע כרמו  בשביעית  לא קדש.'

הרי שאין הירקות שברשותך מתקדשות מ"מ אף שהגידול שלך לא התקדש ולא נאסר באכילה , מ"מ שכנך עובר על איסור כלאי הכרם, ואם הוא יודע על כך אף הענבים מתקדשים ונאסרים באכילה.

אם השכן לא יודע שגפנו מסככת על ירקות ,הרי עדין אין הגפן שלו מתקדשת, אך משעת הידיעה עליו לתקן את המצב ואם יעבור זמן של תוספת גידול 'אחד ממאתיים' הגפן שלו תתקדש ותיאסר באכילה.

לכן אם ידוע לך שהשכן כשישמע שהוא עובר על איסור יתקן את המצב ויטה את הענפים אזי יש לומר לו ע"מ שלא יעבור על איסור כלאי הכרם. ואם הוא לא ישמע לך אזי עדיף לא לומר לו ע"מ שהגפן של שכנך לא תאסר ויאכל את הענבים בהיתר ולא באיסור.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי