אפיפירות וכלאי הכרם

השאלה:

שבוע טוב הרב, ברשותנו מרפסת צרה באורך כשבעה מטרים, התחומה במעקה מזכוכית שקופה ועליו מאחז יד מאלומיניום. ברצוננו להניח על הזכוכית רשת הדלייה שעליה נגדל ב"ה גפן אחת, ששורשיה נטועים בעציץ על רצפת המרפסת. כמו כן ברצוננו להתקין אדניות מעקה על מאחז היד ולשתול בהן תבלינים, ירקות, קטניות ופרחים, במרחק הדרוש מצד איסור כלאי זרעים וכלאי הכרם. לכן ברצוני לשאול: א. האם איסור כלאי הכרם שייך גם בירקות הגבוהים מהגפן ואינם חוסים בצלה? ב. במידה וכן, האם ניתן למדוד שישה טפחים לגובה מראש עציץ הגפן עד תחתית אדנית המעקה, או שיש לשמור על מרחק של למעלה משישה טפחים גם לרוחב? ג. באשר לכלאי זרעים בתוך כל אדנית מעקה: בחלק מהתשובות שמצאתי באתר מזהירים להרחיק מצמחי תבלין כגון ריחן ואילו בתשובות אחרות נמנים צמחי תבלין כגון רוזמרין ומרווה בתור עצים רב-שנתיים שאיסור כלאיים לא חל עליהם. האם הרב יכול להפנות אותי בבקשה לרשימה המפרטת איזה צמחי תבלין מצויים פטורים מאיסור כלאיים, או לבאר לי בבקשה כיצד לקבוע אם הצמח הנדון הוא עץ או ירק מצד כלאי זרעים? רוב תודות ובשורות טובות!

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ד תמוז תש"פ 16:37

ב"ה

שלום וברכה

א. המשנה בכלאים ו, ג מתארת מקרה שבו אדם הדלה את הגפן על מתקן הדליה- אפיפירות בלשון המשנה, במקרה זה אומרת המשנה שאסור לזרוע תחת המותר- גם על חלק מהמתקן שהגפן לא מודלית עליו בפועל, זאת מכיוון שכל המתקן בטל לגפן מפני חשיבותה.

לכן הסיטואציה שאתה מתאר, ובה מדלים את הגפן על גבי רשת שמונחת על המעקה, דינה של הרשת היא כאפיפירות ואסור לזורע צמחים חד שנתיים תחת הרשת. אך המעקה עצמו הוא לא האפיפרות עצמן אלא מתקן שתומך באותה רשת, ולכן המעקה עצמו לא בטל לגפן ומותר להניח על המעקה עצמו צמחים חד שנתיים (ובלבד שאינך מעוניים שהגפן תודלה גם על המעקה). הדבר דומה להדלייה על גבי אילן מאכל, שבשל חשיבותו האילן לא בטל לגפן, ומותר לזרוע תחת חלקיו האחרים של אילן המאכל, שהגפן לא מודלית עליו.

לכן אין להניח צמחים חד שנתיים על הרשת, אך מותר להניח על המעקה.

ב. לגבי ההרחקה- הציור כאן הוא שהגפן נטועה למטה, והזרעים הם למעלה. דין זה התברר ברמב"ם בהלכות כלאים פרק ו הלכה ה, שבמקרה זה מותר לזרוע רק עד גובה עשרה טפחים מעל הנוף של הגפן, ולכן במכיוון שהמרפסת מן הסתם אינה גבוהה דיה, אסור שהזרעים יהיו כלל מעל הגפן, ויש להרחיק שישה טפחים מהגזע, ושהגפן לא תסכך כלל על הזרעים.

ג. כאמור, מרחק שישה טפחים הוא גם לרוחב.

ד. יש באתר שלנו (מצו"ב קישור) רשימת צמחי תבלין והגדרתם ההלכתית, ככלל, כל מה שמוגדר אילן אין צורך להרחיק ממנו בכרם, מה שמוגדר ירק (גם אם הוא רב שנתי, רב שנתיות לא הוזכרה בהלכה כמדד לאילן/ ירק) יש להרחיקו בכרם, ולהרחיק בזריעתו אחד מהשני.- הקישור- צמחי תבלין.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר

מכון התורה והארץ

אם אתה זקוק לפירוט נוסף, אתה יכול לפנות גם במייל: davideign@gmail.com