1- האם מנטה ונענע נחשבים מין אחד לעניין הרחקה וניתן לשתול אותם בצמידות? 2- מה דין אלוורה ביחס לדיני הרחקות בכלאיים?

השאלה:

שלום כבוד הרב. יש לי מספר שאלות בדיני כלאיים בצמחי תה ומרפא. 1- האם מנטה ונענע נחשבים מין אחד לעניין הרחקה וניתן לשתול אותם בצמידות? 2- מה דין אלוורה ביחס לדיני הרחקות בכלאיים? 3- אם יש לי טפטפת ממוקדת על צמח אולם הוא התפשט מעבר להשפעתה לכיוון הצמחים האחרים ומתוך כך אין כבר מרחק בין הצמחים האם יש לי חיוב לעקור את ההתפתחות הטבעית הזאת או שמכיוון שאני בעצם לא זה שמחייה אותה אלא זו התפתחות טבעית שנוצרה מתוך מציאות של שמירה על הלכות כלאיים אין צורך בכך? תודה וכל טוב.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ד ניסן תשע"ח 11:21

שלום

1.מנטה הוא סוג של נענע. (הרמב"ם בפירוש המשנה מסכת עוקצין פרק א תרגם נענע - מנטה

ומינתא ממיני ה"נענע") ואף שטעמו חריף יותר מנענע אך שניהם טעמם דומה. ונחשבים שני זנים של מין אחד, ולכן ניתן לגדלם יחד.

2. אלוורה הוא גידול רב שנתי ונחשב כאילן ואין עליו איסור כלאי זרעים , ומותר לגדל בסמיכות אליו מין אחר.

3. אסור לזרוע ואף אסור לקיים כלאים בין ע"י מעשה ובין שלא ע"י מעשה כפי שפסק

הרמב"ם הלכות כלאים פרק א הלכה ג ""ואסור לאדם לקיים כלאי זרעים בשדהו אלא עוקרן ואם קיימן אינו לוקה".

אך שיעור ההרחקה היא  מנקודת הזריעה ויציאת הגבעול ולא מן העלים, לכן אם רק העלים מתקרבים זה לזה אין בדבר איסור. אך אם הירק משתרש מחדש כדוגמת הנענע הרי שאז ההרחקה מהגבולים מצטמצמת ויש לעקור ולהשאיר את ההרחקה נקיה מגידול.