הפרשת חלה במטבח של מוסד ציבורי

השאלה: עיסה ששכחתי להפריש ממנה חלה במטבח המוסדי וכבר נכנסו המאפים לתנור קומביסטימר בעגלה המיועדת לכך. האם אוכל להפריש חלה בדיעבד מהמאפים כשהם המגשים בעגלה בתוך התנור או מחוצה לו, או שיש להוריד המאפים על השולחן ולכסותם כדי שיהיה מן המוקף. ומה יהיה הדין כשעל העגלה בצק משתי עיסות שונות המחויבים בהפרשת חלה ומה הדין שאחת מהם לא הייתה מחוייבת? האם בכגון דא יש כבר דין צירוף שאולי שונה מדין המוקף לעניין חיוב כלי המצרף?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | א' כסלו תשפ"ה 9:29

שלום וברכה וחודש טוב ומבורך 


בתשובה לשאלותיך:

א. אכן לכתחילה צריך להפריש חלה 'מן המוקף' כלומר, שהעיסה שקוראים לה שם 'חלה' תהיה סמוכה למיני המאפה שמהם אנו מפרישים את החלה ואותם אנו רוצים לתקן. 

ב. לכן אם מפרישים על כמה עיסות שיש בכל אחת מהן כשיעור הפרשת חלה, צריך להפריש באופן שהחלה תהיה סמוכה לכל העיסות.

ג. במקרה הנידון בשאלתך, שלא הפרשת מהעיסות לפני האפייה, ואכן צריך להפריש לאחר האפייה, ניתן לעשות זאת גם כשהמאפים נשארים בתוך העגלה כשהיא מחוץ לתנור ובלבד שה'חלה' והמאפים נמצאים ב'בית אחד' כלומר באותו חדר. כמו כן ניתן להפריש אם העגלה בתוך התנור ו'החלה' מחוץ לתנור ובלבד שדלת התנור פתוחה לאולם בו נמצאת ה'חלה' שאתה מפריש.

ד. אף אם המאפים נמצאים בתוך כלים או תבניות - נחשב הדבר כ'מוקף' כל עוד שהכלים או התבניות אינם מכוסים.

ה. בנוגע לשאלה האם יש צורך בכיסוי מפה על העיסות יחד? תנאי זה נאמר אך ורק אם לשו עיסות הקטנות משיעור המחייב בחלה ולאחר מכן רוצים לצרף אותם וליצור חיוב חלה, שאז כיסוי המפה מצרף אותם ויוצר חיוב חלה.

אולם במקרה המדובר אם הבנתי נכון, לשו תחילה עיסה גדולה שיש בה חיוב חלה, ולאחר מכן הפרידו אותה לעיסות קטנות, במקרה זה אין צורך בכיסוי מפה - כי החיוב היה כבר בשעת לישת העיסה הגדולה. אמנם בבתים פרטיים נהוג לכסות במפה גם לאחר שלשו עיסה גדולה – הדבר נעשה ליתר הידור (שאין כאן המקום לפרט), אך במפעלים וכדו' לא נהוג ואף אין צורך לעשות זאת.

ו. עיסה שאינה מחויבת בהפרשת חלה אכן יכולה להצטרף לעיסה שחייבת בהפרשה, אך במקרה כזה צריך לנהוג עפ"י כללי צירוף (כיסוי מפה, כלי אחד, נשיכה).

ז. אם ישנן מס' עיסות שונות שחייבות בחלה ניתן להפריש 'חלה' מעיסה אחת ולפטור את חברתה, עפ"י כללי הפרשה 'מן המוקף' כמבואר לעיל, ובלבד שהעיסות נילושו מאותו סוג קמח (לדוגמה: שניהם מקמח חיטה וכדו'), וכן מקמח של תבואה שגדלה באותה שנה. אך אם כל אחת מהן נילושה מסוג קמח שונה, צריך להפריש 'חלה' מכל סוג בצק בנפרד, אך ניתן להפריש בברכה אחת ולהתנות שההפרשה היא על כל סוג קמח בנפרד.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב


toraland whatsapp