דעת תורה

השאלה: שלום רב.

בס"ד
שלום רב אני יאיר ויש לי
שלוש שאלות
1-האם יש איזשהו היתר הילכתי ואיזשהי דעה תורנית בעד ההתנתקות?

2-מה דעת הרבנים בקשר לתנועת "ציונות דתית ריאלית" והאם יש לה מקום בשיח התורני?

3-למה הציבור החרדי כ"כ אדיש בשאלות הקשורות לארץ הרי לא הרב קוק המציא את קדושת וחשיבות א"י זה כתוב כבר במפורש בתנ"ך ותושב"ע?

בתודה מראש -יאיר.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 7:13:53 AM
שלום לך יאיר וברכת ד´ עליך.

1. בנושא ההתנתקות כו"ע מסכימים שהדבר אסור, אמנם במקום שיש הסכם להצלת נפשות בעתיד יש מספר רבנים החושבים שהדבר מתיר החזרת שטחים, אולם כל זה כאשר ברור שהדבר יחסוך בחיי אדם, אולם בנידון דידן שאין כל הסכם והכל הוא בריחה, וכדברי חז"ל ניסה תחילת נפילה. א"כ זה חלילה רק יגרום לעוד קרבנות, ועל כן לא ידועה דעה הלכתית ראויה לשמה שמתירה בגלל ספקולציות ותאוריות לא מבוססות להחזיר חלקים מארץ ישראל.
2. ציונות במהותה איננה ראלית, שהרי כל הדורות השאיפה לציון לא הייתה ראלית, וכן כשבאנו לארץ הרי שלא היה ראלי שנוכל לכבוש את כל הארץ, אלא הציונות הלא ראלית היא זאת שהפכה להיות ראלית, אולם אם מסתכלים על ארץ ישראל רק בעינים ראליות, הרי שיש כאן חוסר בהבנת ארץ ישראל, קדושתה ומעלתה. כמו כן בשיח התורני אנו מתחילים עם ההלכה ומתוכה מתבוננים על המציאות, ומנסים לעשות את המציאות כהלכה. נראה לי שהגדרה של ציונות ראלית איננה מתחילה מההלכה, אלא מתחילה מהראליות ולאחר מכן פונה להלכה כדי לקבל הכשר למצב הראלי, במקום לפעול על מנת לשנות את הריאליה.
3. לגבי השאלה על החרדים זאת שאלה עתיקת יומין, ונראה שיש להפנות שאלה זו אל הרבנים שלהם..

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום גוש קטיף.

אתר המכון: