פיטנגו וברכה על סברס

השאלה:

שבוע טוב ומבורך,
רציתי לשאול מספר שאלות: האם פיטנגו ופיטנגו גיתית נחשבים לעץ לענין ערלה? ואם מגדלים במרפסת האם נקנה ממשתלה וגילו לפני ואחרי שלוש שנים?
ורציתי לשאול האם מברכים על פרי הסברס (צבר) בורא פרי העץ? האם הסברס לא נחשב לשיח?
שאלה כללית, האם עדיף לקנות שיח או עץ שאינו מורכב או שאין נפקא מינה?

ישר כח גדול

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. פיטנגו הוא עץ לעניין ערלה. אם גדלו במשתלה יש לברר האם עמד על הקרקע כל זמן הגידול במשתלה או לא. אם עמד מול הקרקע ויש לו נקב אפשר למנות את שנות המשתלה, אם לא עמד מול הקרקע יש למנות שנות ערלה חדשות (כשניטע בקרקע). אם הגידול במרפסת בעציץ (עד 330 ליטר) אפשר להקל ולמנות לפי שנות המשתלה.
ב. סברס ברכתו העץ. שיח רב שנתי דינו כעץ.
ג. יש לקנות מורכב מין במינו.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי