עצי פרי בגינה שבבניין

השאלה:

שלום רב, אני גר בדירת גן. הגינה נמצאת מעל קומת חניון ואיננה מחוברת לקרקע כדור הארץ. עומק הגינה הינו כ50 ס"מ וכולה מלאה בטוף גרוס. אני מעוניין לשתול בגינה עצי פרי. האם גינה זו נחשבת כמצע מנותק לעניין עורלה ונטע רבעי? בתודה ובברכה, יצחק.

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ט תמוז תש"פ 8:54

לפי מיטב הבנתי את השאלה עצי הפרי מצויים בטוף גרוס שנמצא בבניין. תשובה לשאלתך מצאנו בתשובות הרא"ש כלל ב אות ד ושם מבואר שצמחים שגדלים בעלייה כשהאדמה מצויה בעלייה, הצמחים נחשבים מחוברים וכאילו גדלים בקרקע עולם. לכן הם חייבים בתרומות ומעשרות ולכן הם חייבים בערלה מן התורה. וכך נפסק בשלחן ערוך, יו"ד סי' רצד סעי' כו. אילו עצי הפרי היו בעציצים ולא במצע הגידול עצמו אזי חיוב הערלה היה רק מדרבנן כדין עציץ שאינו נקוב.

יואל פרידמן