ספק ערלה

השאלה:

בע"ה שלום הרב, בחודש אב שנת תשע"ב נטענו בגינתנו שבקרית ארבע שתיל של ענבים. אנו די בטוחים שזה היה אחרי ט"ו באב, אך איננו בטוחים ב100%. בנוסף, עד כמה שאנו זוכרים לא הכנסנו את השתיל עם הרבה אדמה. גם בזה לצערנו לא ברור לנו האם הורדנו את כל האדמה או שהשארנו את האדמה שאיתה הגיע השתיל. כעת יש על העץ ענבים, האם יש לחלל כדין נטע רבעי? אם כן, האם בברכה? בתודה! בניה כהן

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט"ו תמוז תשע"ו 15:22

בס"ד

שלום וברכת ד'

רוב הסיכויים שהשתיל היה עם גוש, מכיוון ששתיל גפן בקיץ ללא גוש בד"כ לא תחיה. ומכיוון שהדבר ספק גדול, נראה שעליך גם לתת נט"ר וגם להפריש תרו"מ (שמא זו שנה חמישית). שניהם יש לעשות ללא ברכה.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מוכן התורה והארץ