ספירת שנים לעורלה

השאלה:

שלום.
בחודש שבט שנת תשס"ט שתלתי עצי אפרסק ומשמש בגינה, העצים היו חשופי שורש .
מתי אפשר לאכול מהפירות? איך פודים נטע רבעי, איך מעשרים , האם יש לעשר על כל עץ ועץ או על כל קטיפה וקטיפה?

אני כמעט בטוח שהם נשתלו בתאריך שציינתי, מה עושים אם נשתלו לפני כן (בטח לא בשנת שמיטה) ועד ולא פדיתי היום לא עישרתי מאחר ולא יצאו פירות אכילים.

תודה רבה מראש

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

כל הפירות שחנט מט"ו בשבט תשע"ב הם נטע רבעי (הפירות שיהיו בעץ הקיץ).

יש לחלל את הפירות, דהיינו כל פעם שקוטפים פירות מהעצים יש לחלל על מטבע שיש בה פרוטה, ומכיוון שאתה פודה נטע רבעי שלך על פרוטה שלך הרי שצריך לומר "פירות רבעי שיש כאן בתוספת רבע, הרי הם מחוללים על פרוטה ורבע במטבע המיועדת לכך". במקרה שלך, יש לברך לפני האמירה "אשר קדשנו במצוותיו וצינו לפדות נטע רבעי".

מכיוון שהפירות שלך ואתה יודע את המקרה הרי שאתה פטור מתרו"מ כדין נטע רבעי וודאי הפטור מהפרשת תרומות ומעשרות.

אם יש לך בעיה עם המטבעות ושמירתן, כדאי שתהיה מנוי בבית האוצר (086847325) הם יטפלו לך במטבע שלך, וכך תוכל לברך ולחלל נטע רבעי רק לא תצטרך לשמור את המטבעות ולא לחלל את הקדושה שבהן.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי