מניין שנות ערלה בעץ שלא ידוע כיצד היה מונח במשתלה.

השאלה: האם מותר לכתחילה לקנות עץ פרי כאשר אין באפשרותי לדעת האם נתקיימו בו התנאים המחשיבים את משך התקופה שגדל במשתלה לענין מנין שנות ערלה? אם כן,] כיצד להתנהג בשתיל כזה? האם להחמיר ולמנות מחדש שלוש שנים? האם אין בכך בעיה של ספק "בל תשחית" בפירות שיגדלו במשך שלוש השנים האלו?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' שבט תשע"ז 20:33

ניתן לקנות עץ ממשתלה שלא ידוע כיצד היה השתיל מונח כל השנים, ולספור שלוש שנים משעת הנטיעה באדמה . אכן שלוש שנים לא נאכל מן הפירות ועדיף להוריד את הפירות כבר בשלב התחלתי שלו.

אין בדבר איסור בל תשחית משום שהדבר נעשה מחמת ספק איסור שבין כך אסור באכילה.

בשנה רביעית יש לחלל את הפירות מדין נטע רבעי , אך הואיל וכל הספירה היתה מספק, אין לברך על חילול נטע רבעי.