מהו הנוסח וכיצד מחללים כרם רבעי ?

השאלה:

שלום וברכה. מהו הנוסח וכיצד מחללים כרם רבעי ?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ד אייר תשע"ו 10:33

שלום

1. ישנה מעט מבוכה מהי הברכה על פדיון כרם רבעי:

הרמב"ם (הלכות מאכלות אסורות פרק י הלכה יז) פסק "מברך, בא"י אמ"ה אקב"ו על פדיון נטע רבעי"

השולחן ערוך (יורה דעה סימן רצד סע' ו) פסק "אשר קדשנו במצותיו וצונו על פדיון רבעי"

אך בראשונים מצאנו נוסחאות אחרות כעל פדיון הכרם"

ונפסק בחוברת הלכות זרעים בהוצאת המכון ע"פ הגר"מ אליהו זצ"ל הלכה למעשה:

כשפודה כרם ענבים  בשנה הרביעית לנטיעתם מברך "ברוך אתה ה' אלקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על פדיון כרם רבעי" (ויש מברכים "על פדיון הכרם")

2. אופן החילול הוא שלאחר הבציר שהפירות תלושים יש לקחת פרוטה ?(אם אתה מנוי לבית האוצר הרי יש לך כבר פרוטה מוכנה לכך) ויש לברך את הברכה ולומר שכל הפירות הרי הם פדיויים על פרוטה  זו (או על פרוטה שיש לי בבית האוצר)

3. את הפרוטה יש לבער ולהשחית , והפירות מותרים באכילה.