האם ניתן להסתמך על שנות השתיל במשתלה לעניין שנוות ערלה

השאלה: שלום רב אני מנוי על המכון לעניין תרומותומעשרות. יש לי שאלה בעניין עורלה. אני עומד לטעת בגינתי כמה עצי פרי, מדובר בעצים המוגדרים ע"י המשתלה כבני 4 שנים עם גוש אדמה בגודל 25 ליטר. האם העברת העץ עם גוש האדמה מאפשרת לא לחכות 3 שנות עורלה? גם אם כן, חשוב לי לדעת אם זה לכתחילה. וכן, האם יש הקפדות מיוחדות בעת ההעברה והשתילה, כך שזה יעשה את הדברים ללכתחילה? אמרו לי דברים כמו לא להרים מעל 10 טפחים וכדומה. האם זה יהיה פחות בעייתי אם מדובר בעצים בני 7 שנים עם גוש בגודל 40-45 ליטר? הרבה תודה משה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ד כסלו תשע"ו 11:35

שלום

כדי להחשיב את השנים של העציץ במשתלה לחשבון שנות ערלה צריך שיהיו מספר תנאים:

1. שהעציץ במשך כל הזמן היה נקוב ומונח על אדמה או בגובה ללא דבר מנתק מן הקרקע. (על כן צריך שלמשתלה יהיה אישור מטעם הרבנות, ולא מספיק אמירה של בעל המשתלה)

2. ניתן להעביר ברכב ומעל עשרה טפחים העברה בעלמא לא פוגעת ברצף, אך שמניח בגינה יש להניח ע"ג קרקע ולא על מקום מנותק מן הקרקע.

3. שבשעת השתילה בגינה יש להקפיד שהגוש לא יתפורר (יש להרטיב את בגוש)

אין משמעות לגיל העציץ ואם לא עומד בכל התנאים יש למנות שלוש ערלה מתחילה.