האם יש איסור ערלה בפטל?

השאלה:

שלום רב, הנדון: שאלת הערלה בפטל. ראיתי מספר תשובות באתר אבל לא ברור לי כי בתשובה אחת הרב אחד אומר למנות ערלה מספק בתשובה אחרת רב אחר ענה שאין דין ערלה ובתשובה נוספת יש התייחסות לזן הפטל. האם זה תלוי בזן הפטל? אם הפטל נשתל בעציץ נקוב עם צלחת מתחת על מרפסת שיש/רצפת שיש, בקומה עליונה, האם זה משנה ? אני לא מכיר את הזן הספציפי אבל יכול לברר במקרה הצורך. בברכה, יונתן גדג'

התשובה

הרב יואל פרידמן | י"ג תמוז תשע"ו 9:43

שלום וברכה,

לפני כשנתיים התבררו לנו כמה דברים עקרונים בהקשר לתכונות הפטל, ולכן ייתכן שיש מאמרים שונים עם התתיחסויות שונות לגבי הפטל. סיכום של דברים הם שהפטל נחשב ירק ואין בו ערלה. יש 2 זנים מרכזיים של פטל האחד נקרא פלוריקיין ונותן פרי רק בשנה השנייה ואחר כך מתנוון. זן אחר נותן פרי בשנה הראשונה ולאחר גיזום חלקי של הענף נותן פרי בשנה השנייה ואז מתנוון. כאמור שניהם נחשבים ירק (אף שייתכן שכדאי להעדיף את הזן האחרון הנותן פרי כבר בשנה הראשונה).

מצ"ב סקירה של האגרונום מרדכי שומרון וכן מאמר הלכתי שכתבתי באותו עניין.

בהקשר לשאלתך אין זה משנה אם הפטל גדל בשדה, בגינה או במרפסת.

בברכה,

יואל פרידמן