זמני נטיעה

השאלה: שלום הרב, אם אני גוזם ענף פסיפלורה ומשריש אותו בעציץ שלא מחובר לקרקע, מתי אני צריך להתחיל לספור שנים לערלה? האם זה שונה מספירה בקניית שתיל מוכן? אם אפשר לשמוע את שיטת הרמב"ם בעניין. תודה רבה.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"א אב תשפ"ד 13:21

ב"ה

שלום וברכה

ככלל, מנין שנות הערלה מתחיל מרגע הטמנת היחור באדמה, ויש לוודא כי העציץ נמצא באותו סטטוס, דהיינו מחובר/ מנותק מהקרקע.

הקריטריון ההלכתי להגדרת עציץ כמחובר לקרקע הוא כדלהלן: יש בתחתית העציץ נקב בקוטר של 2.5 ס"מ והעציץ מונח על הקרקע ללא חומר מנתק- ללא ניילון/ צלחת וכדומה, לא מונח על בטון או אספלט. וכך הוא צריך להיות כך במשך כל שלוש השנים.

במידה והוא מנותק יש לוודא כי הדבר נעשה כך במשך כל השנים.

מבחינת תאריכים, מכיוון שליחור אין מערכת שורשים עצמאית, יש לטמון אותו בקרקע עד טו באב כדי שיהיו שבועיים לקליטה וחודש לשנה. (סה"כ 44 יום לפני ראש השנה). אם טומנים אותו בקרקע לאחר מכן הפסדת שנה.

שיטת הרמב"ם היא שאם אדם נטע בין ראש השנה לטו בשבט, הוא יכול למנות שלוש שנים מלאות מרגע הנטיעה, ולאחר מכן העץ יהיה נטע רבעי.  ראה רמב"ם מעשר שני ט, יב.

לצורך הענין, לרוב הפוסקים אדם שנטע בא' בחשוון תשפ"ד, העץ יכנס לנטע רבעי רק אחרי טו בשבט תשפ"ז. לדעת הרמב"ם אדם שנטע בא' בחשוון תשפ"ד, העץ יהיה נטע רבעי בא' בחשוון תשפ"ז. יש לציין כי למעשה לדעת רובם המוחלט של הפוסקים כיום לא מקילים כדעת הרמב"ם ומונים את שנות הערלה לפי טו בשבט בלבד, וכך יש לנהוג.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר