העברת עצים

השאלה: שלום הרב, קניתי עצים ממשתלה של יהודי ירא שמיים שמונה מנין שנות עורלה לעצים שלו. הוא מגדל את העצים בעציץ נקוב אבל אחר כמה שנים כשהם גדולים מעביר אותם לשק שאינו נקוב. האם אפשר לסמוך שלפחות בזמן שהיו בעציץ הנקוב יחשב זמן זה לענין עורלה או שצריך לספור הכל מחדש? יש לציין שבכל הזמן השורשים מכוסים בגוש אדמה כמו שצריך.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט"ז תמוז תשפ"ד 18:51

בס"ד

שלום וברכה

אין עץ שיכול לגדול בעציץ שאינו נקוב, שאם אין נקב השרשים נרקבים. אולי השק הוא פלריג ואז המים יוצאים בחריצים שבניילון.

אם יצאו שורשים וחדרו לקרקע אפשר להחשיב אותם שנות ערלה, אבל אתה צריך לדעת בברור מתי הם עמדו מול הקרקע ומתי חדרו לקרקע, קשה מאד לסמוך על המגדל מכיוון שזו שאלה ממונית, ויש לו רצון לשקר, אבל אם אתה יודע בברור מתי העץ עמד על הקרקע והשורשים היו בקרקע את יכול למנות מאז. אם הוא אח"כ העביר את העצים למשטח בטון וכדו' אי אפשר למנות אלא משעת השתילה בקרקע.

צום הרביעי לששון ולשמחה