שעבוד מצרים ויציאה בחיפזון

השאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א.

1 .בשביל מה הקב"ה עינה את בנ"י במצרים: "ידוע תדע כי גר...ועבדום ועינו אותם"... למה לענות ולמרר את חייהם של ישראל, שהוא בסופו של דבר יהיה העם הנבחר, בעבודת פרך??? מה ההיגיון בדבר? הקב"ה ממרר להם את החיים, בלי כל סיבה!!! מה המטרה של השיעבוד?
2.ידוע הדבר שהקב"ה מצווה את בני ישראל לאכול את קורבן הפסח בחיפזון כשמותניהם חגורים ונעליהם ברגליהם ומקלם בידם. הקב"ה מצווה אותם לאכול מצות כי הוא ידע שהמצרים יוציאו אותם מהר ,ולכן הוא מצווה אותם לאכול לחם עוני. ואני שואל מה הלחץ?
נכון שהמצרים רצו להוציא אותם מהר כי הם פחדו ואמרו "כולנו מתים". בפועל,בנ"י יצאו בבוקר!!! ולא בלילה.תחילת הגאולה היתה בלילה,אבל הם יצאו ביום!!! אם כן, מה הלחץ לאכול קורבן פסח במהירות,ולאכול מצות??? הם יכלו לאכול קורבן פסח בנחת,ולאכול לחם,ובבוקר להיות מוכנים ליציאה ממצרים.

אודה לך אם תרחיב בתשובותיך.

תודה רבה וכל טוב.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. מטרת השעבוד יצירת עם שהוא מלא אמונה ויודע שכל חיותו וקיומו אינה בהסתמכות על הקיום הטבעי ההתפתחותי אלא יצירה שכולה אלוקית בתוך העולם הזה.
2. החפזון הוא היציאה מתחת עול מצרים והכניסה תחת עולו של הקב"ה לקיום כל מצוותיו. הציווי מלכתחילה היה אכילת פסח מצרים עם מצות ולא לחם כאמור: על מצות ומרורים יאכלוהו. החפזון הוא חפזון של השכינה להוציאם וחפזון של ישראל להיות נכונים ליציאה בפועל. כאשר היציאה הרוחנית התחילה בערב וקיומה בפועל היה בבוקר.