שמן ליפתית וקנולה

השאלה:

בסעיף חגים עמ’ 8 מתוך 80 מתיחס הרב להבדל בין שמן ליפתית לשמן קנולה. בזמנו ניהלתי את מפעל השמן "מילומור" המיצר את שמן הקנולה ונדמה לי שיש בלבול מושגים בהתיחסותו של הרב. שמן הקנולה מוצאו משמן הליפתית לאחר שעבר מיונים וברורים ע’’י חוקרים קנדים ומכאן שמו canadian oil  ובקיצור canola. ההבדל הוא התכולת חומצות מסוימות ורעלים שהיו בליפתית המקורית והפחתתם לרמה כזו שהנם ראוים לשמש כשמן מאכל לאדם ללא חשש מהרעלה. גם כיום יצרני השמן מבחינים בין הליפתית שהוא שמן ירוד באיכותו לקנולה שהוא מאותו צמח. הואיל ואינני מתימר להבדיל בין השמנים בנושאי כשרות הייתי ממליץ לכם להתיעץ עם הרב לנדא שליט’’א מבני ברק אשר חקר את הנושא והנו בודאי סמכות רבנית מהמעלה הראשונה. הרב לנדא גם חידש חקר ומצא כי שמן הכותנה ראוי לשמוש בפסח הואיל ואיננו קטנית לעומת אחרים שפסלו שמן זה ללא בדיקה וללא למוד מהטעם הפשוט שאבותיהם לא הכירו בשמן זה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

תודה על הערתך, אולם כבר כתבתי שלפתית אינה ראויה למאכל אדם, ואילו השמן קנולה הוא תוצר שנעשה למאכל אדם, ועל כן כתבנו שיש מקילים בלפתית שאינה ראויה למאכל אדם יותר מאשר קנולה שיתכן שמגיע מאותו הצמח אבל הוא ראוי למאכל אדם, וכידוע שבפסח מחלקים בין ראוי למאכל אדם ושאינו ראוי.

תודה וברכה
הרב יהודה הלוי עמיחי