כשרות נבטים לפסח

השאלה:

נכתב כאן באתר:

שאלה:
האם הנבטים הנמכרים בחנויות מקורם בנבטי חיטה או קטניות (לעניין פסח)? האם קיים דין "אחשביה" בחלק הזרע שממנו יוצא הנבט?

תשובה:
הנבטים יש שהם מחיטה ממש ויש שעשויים מקטניות צריך לברר בכל נבט ממה הוא מונבט. כמו כן מכיוון שהדגן שרוי הרבה זמן במים אפילו אם לא נבקעו הרי הם אסורים (סי’ תסז סעי’ ד), ואין כאן צורך לדין אחשביה.

בברכת התורה והארץ,
הרב יהודה הלוי עמיחי

ואני שואל, מדוע הנבט נשאר חמץ בכלל אחרי שהוא נובט? הרי הזרע עצמו, אחרי שהוא נובט, אינו ממשיך להרקב, אלא הופך לחלק מהצמח (בד"כ העלים הראשונים הם הזרע ממש), ואם כך לא משנה בכלל ממה עשויים הנבטים (אפילו מחיטה וכדו’)?

ואם נאמר, שהחשש הוא שלא כל הזרעים נבטו, הרי שיש לשאול האם גזירת הקטניות פועלת גם בספק ספיקא כזה, שספק האם היו גרגרים של חמשת מיני דגן בקטניות, ואם היו, מן הסתם נבטו?

תודה, פסח כשר ושמח.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

כל ירק איננו חמץ אבל בנבטים, שלוקחים את הזרע עצמו והזרע הוא חמץ בגלל שרייתו, אין לאכלו. אמנם אם היו אוכלים רק את הירק ללא הזרע אין בעיה אבל כפי הידוע כשאוכלים את הנבט אוכלים גם את הזרע שהוא חשש חמץ, ואין כאן דיני ביטול שהרי הזרע הוא דבר חשוב שלא מתבטל.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי