חשש חמץ במאכל בהמה

השאלה:

בהמה שמאכילים אותה קטניות מתוך שק, אולם לעתים מעורבים מספר זרעי חיטה בתוכה, ומרטיבים את הכל לפני הגשתם לבהמה.
האם בעל הבהמה מחוייב לשבת ולברור את מאכל הבהמה לפני פסח כדי להוציא את זרעי התבואה המעורבים בה? מה הדין אם אין זה רק חשש אלא ודאי אחוז קטן של זרעי תבואה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אם אמנם מעורבים זרעי תבואה בתערובת ושורים אותם במים קודם נתינתם לפני הבהמה, יצא שיהיה ברשותו בפסח חמץ ויעבור בבל יראה וכן יהנה מאיסור חמץ באכילת הבהמה.
לכן הדרך הנכונה היא להשיג תערובת כשרה לפסח אם אין יש להיזהר להניח את התערובת לפנ הבהמות רק במקום יבש ולנקות מיד אחרי גמר ההאכלה. וכן לבטלם והפקירם קודם שיחמיצו. היינו, שיוסיף לביטול חמץ השני שאומר ביום: כל זרעי התבואה המעורבים במאכל הבהמה יהיו הפקר ויבטלו. ואם מוצא בפסח זרעי תבואה במאכל הבהמה יטלם וישרפם.

דרך אחרת היא לברור היטב קודם הפסח אם אפשר