המשל לשאלתי הקודמת- הנבטת חיטה.

השאלה:

תודה על תשובתכם המהירה, אבל כנראה לא הסברתי את עצמי . התכוונתי לעצם הגידול בימי החג. כשבמגשים יש זרעי חיטה מונבטים בשלבי גידול שונים ואשר מקבלים השקיה. האם באותם גרעיני חיטה, עוברים בבל יראה ובבל ימצא?  תודה וחג שמח-  אברהם

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

סליחה על העיכוב.

השאלה כאן היא מה מצב הגרעין, באופן עקרוני הגרעין הוא בתוך מים (צמר גפן עם מים), ולכן הוא מחמיץ אפילו שלא נבקע הגרעין, ולכאן אין להשהות גרעינים אלו בבית מדין בל יראה ובל ימצא, אלא שיש שלב בגרעין שהוציא את תוכו (לגבעול) ואז יתכן שאין איסור, אבל קשה לדעת את הזמנים הללו, ולכן אין להשהות נבטי חיטה בפסח. ואין לשאול כיצד מותר לזרוע באדמה בפסח, לכאורה גם הגרעין שמונבט בקרקע הוא חמץ? אלא שההסבר הוא שבאדמה אדם מבטל את הגרעין לקרקע ולכן הוא כחלק מהקרקע, אבל בנבטים הוא רוצה את הגרעין לאכילת הנבט, ולכן יש לו חשיבות.

חג כשר ושמח