האכלת בע´´ח בחמץ

השאלה: שלום רב!
אני עובדת בפינת חי אשר בבעלות חברה מסוימת. מבחינתם, בפסח אני יכולה להמשיך להאכיל את בעלי החיים במזון הרגיל שלהם, שהוא חמץ.לא אכפת להם.
אני לעומת זאת הבן אדם שצריך לעשות את זה ולכן הצעתי שנאכיל את החיות בירקות אך נאמר לי שזה עלול לפגוע בבריאות בעלי החיים וכי יש כאלה שבכל מקרה לא אוכלים ירקות אלא תערובות מסוימות המכילות חמץ.
אז השאלה היא כזאת:
א. האם מותר לי להאכיל את החיות שלא שייכות לי, בחמץ שלא שייך לי, במקום שלא שייך לי אך משלמים לי על העבודה? ואם לא, מה עושים עם בעלי החיים שלא אוכלים ירקות, כמו ציפורים שאוכלים גרעינים וגרגירים?
ב. בהנחה שאסור להאכיל את בעלי החיים בחמץ, האם עלי לבער את כל החמץ מפינת החי? יש שם המון ואני לא יודעת אם החברה שאני עובדת בשבילה תרצה לספוג את ההפסד. הם בכלל לא חוגגים את החג ולא שומרים מצוות. האם עלי להכשיר את פינת החי ולנקות ולקרצף כל זכר לחמץ?
תודה רבה ושנזכה לפסח כשר ושמח!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/17/2013 11:25:01 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. יישר כח על המאמץ לשמור ולחוג את חג הפסח כהלכתו. מכיוון שהחמץ בפסח הוא איסור הנאה הרי שלאף אדם אסור להאכיל חמץ, אפילו שאיננו בעלי החמץ. ברור שעיקר החיוב על בעל הבית, אבל גם לפועל אסור.
ב. יש בימינו תערובות כשרות לפסח, כמעט לכל בעלי החיים למיניהם, יתכן ויש עלות מסוימת, אבל בודאי שאפשר להשיג תערובת כשרה לפסח.
ג. צריך להפסיק כבר כעת לתת לבהמות חמץ, אלא תחליפי חמץ הכשרים לפסח.
ד. לעניין ביעור יש בכך מחלוקת ואפילו שלכתחילה צריך לבער מקום שהאכילו בו חמץ ודאי עד היום, בכו"א כאן כיוון שאינך בעל הבית אינך חייב לבער.