הקדמת אזכרה

השאלה: שלום, אשתי האהובה, אורה, נפטרה ביום - כ"א כסלו תשפ"ג. מבקש לדעת: [1] האם אפשר לקיים את האזכרה והעלייה לקבר ביום השנה השני לפטירתה (יומיים קודם לכן) קרי, ביום שישי י"ט כסלו תשפ"ה (20/12/24 למניינם), או שעלי לקיים את האזכרה בדיוק ביום הפטירה, הוא יום ראשון כ"א כסלו תשפ"א (22/12/24)? [2] ממתי ועד מתי עלינו (כולל הבנים) לומר קדיש? תודה רבה.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י' תמוז תשפ"ד 23:29

ב"ה

שלום וברכה

משתתפים בצערך בפטירת הרעייה והאם היקרה.

בתשובה לשאלתך, עדיף לקיים את האזכרה של  יום השנה ביום ראשון כ"א כסלו ה'תשפ"ה, אך אם אין ברירה אפשר להקדים לעלות ביום שישי לפני חצות היום, וכיוון שמדובר בחודש כסלו תצטרכו לסיים את האזכרה בסביבות השעה 11:30.

הסבר הדבר: שיותר פשוט להקדים אזכרה בתוך אותו שבוע שחל יום הפטירה כגון אם יום הפטירה חל באמצע השבוע ניתן להקדים מיום ראשון, אך לכתחילה אין להקדים אותה לפני שבת, אלא אם כן שאין ברירה אחרת שאז ניתן להקדים, כמו אם יום הפטירה בחול המועד וכדומה. בכל מקרה, אין לדחות את האזכרה לאחר יום הפטירה.

לגבי אמירת קדיש מנהג יוצאי ספרד שמתחילים לומר קדיש בליל שבת אור לכ' כסלו ועד יום ראשון כ"א כסלו במנחה כולל תפילת המנחה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב