א. פירות שנמצאו נגועים:
תאנים נמצאה נגיעות של 29%.
תמרים יבשים נמצאה נגיעות 2.5%, בזן מג'הול נמצאה נגיעות נמוכה.
משמש נמצאה נגיעות ב- 2% מהפירות.
שזיפים, חמוציות וצמוקים נמצאה נגיעות של כ- 1%.
ב. פירות שלא נמצאה בהם נגיעות:
לדר, אננס, פפאיה.
ג. מניתוח הנתונים עולה שישנה התרבות חרקים בכל מקום שהאחסון איננו בתנאים טובים, והמוצר נמצא על המדף הרבה זמן. על כן יש להשתדל לקנות מוצרים טובים שאוחסנו במקומות שיש בהם תחלופה גבוהה של הפירות.
ד. הנתונים שנמסרו הם מפירות הארוזים בשקיות לאכילה, בפירות המשווקים בתפזורת בדרך כלל יש נגיעות גבוהה יותר.
ה. מבדיקת מקום המצאות החרקים עולה שיש חרקים שהם חיצוניים ויורדים בשטיפה, ועל כן מומלץ מאד קודם הגשת פירות טו בשבט לשטוף את הפירות במים חמים, דבר שמקטין הנגיעות של הפירות.
ו. הנחיות לבדיקת שבעת המינים:
- זית - אם יש כתמים (שלא נוצרו מלחץ) חומים או שחורים, או נקב קטן, יש לפתוח בסכין ולוודא שאין בו נגיעות.
- תמר – אם הוא לח יש לבדוק שהפרי שלם, ואין צורך בבדיקה נוספת. תמר יבש יש לפתוח לאורכו: מוציאים את הגרעין ובודקים בעין משני צדדיו, אם יש פירורים קטנים או חורים יש לחתוך את האזור הנגוע או להשליך את כל התמר. יש בתמר גבישים לבנים שהם סוכרים ואין בהם חשש חרקים.
- צימוקים – יש להפרידם ולהשרותם במים חמים, לאחר שהצימוק מתרחב יש לבחוש את המים, ולבחון שאין חרקים צפים על המים. (כך גם בדיקת השזיפים והמשמשים).
- תאנה – כשהיא יבשה החרקים מצויים בה, והבדיקה קשה מאוד, על כן עדיף להימנע מאכילתה. מי שמאוד חשובה לו אכילת תאנים, צריך תחילה לשטוף את התאנה, לשפשף אותה מבחוץ היטב בכל קפל, ולאחר מכן לחתוך את התאנה, להסיר את מקום הפתח, ולבדוק את מרקמה. כל מקום שהוא כהה יותר, או שחור יותר מהרגיל יש לחתוך ולהסיר.
- רימון – אם יש בקליפתו נקבים או גוון כהה, יש לפותחו ולבדוק היטב בהתבוננות. מסירים את כל החלקים שיש בהם חששות. יש להיזהר שלא ידבקו לידיים כנימות הדבוקות על הפרי.
ז. בדיקת תות שדה:
הנגיעות בתות שדה גבוהה. על כן יש להוריד את התפרחת בעוקץ עם מעט מהפרי. לאחר מכן להשרות ולשטוף את תותי השדה ג' פעמים ולאחר מכן יש לעשות שפשוף קל (במברשת או ספוג) של כל התות. כמו כן מי שרוצה לאכול טחון (גלידה וכו') יכול לשטוף שלש פעמים ולטחון בבלנדר דק דק.
"ויאכלו ענוים וישבעו"
מעבדת החרקים - מכון התורה והארץ
עוד בקטגוריה אקטואליה בכשרות
כשרות חומרי הגלם המצפים פירות וירקות
רבים סבורים שבפירות וירקות שאינם מעובדים אין בעיות כשרות, למעשה, הנחה זו אינה מדויקת. כבר לפני קרוב למאה שנה החלו לצפות...
כשרות משקאות חריפים
עולם המשקאות החריפים מכיל עשרות סוגים שונים. יחד עם ההתפתחות התעשייתית, התפתח גם תחום המשקאות, ומשקאות מסורתיים מיוצרים...
כשרות בצימר
במשך השנה בכלל ובימות הקיץ בפרט ישנם אנשים השוכרים בתי מגורים לאירוח, צימרים. לעיתים, בתים אלו מאובזרים בכלי אוכל ואמצעי...