אמנה בינלאומית חדשה, שקיבלה את תמיכת ארגון הבריאות העולמי, קובעת צעדים לצמצום החשיפה לכספית, שעלולה להזיק לבריאות.
כספית נחשבת למתכת רעילה במיוחד, על רקע התכונה המאפשרת לה לנוע מרחקים רבים בסביבה, עמידותה הגבוהה לתנאים סביבתיים שונים, הצטברותה בדגים וכן מחקרים המעידים כי היא מסוכנת לבריאות האדם והסביבה, ובייחוד עלולה לגרום לפגיעה קבועה במערכת העצבים. מחקרים הראו כי כספית עשויה לעבור מאם לעובר ולפגוע בהתפתחות מערכת העצבים. בספרות הרפואית מתועדים נפגעי הרעלת כספית הסובלים מפגיעות התפתחותיות ושפתיות ברמות חומרה שונות. כספית עלולה גם לפגוע באיברי גוף פנימיים רבים, לרבות בלב, מערכת העיכול, כליות, כבד, ריאות והעור.
אחד הצעדים שנקבעו לשליטה על המשך השימוש בכספית הוא הפסקת השימוש במדחומים המכילים כספית ובמכשירים למדידת לחץ דם המכילים כספית עד שנת 2020. בארגון הבריאות העולמי מפעילים תוכנית תומכת במדינות מתפתחות כדי לסייע בהחלפת מכשירים רפואיים המכילים כספית בחלופות נטולות החומר.
גם בישראל התקבלה האמנה ובתי החולים בארץ יפסיקו להשתמש במדחום הכספית. שירותי בריאות כללית בישראל הנחו את בתי המרקחת שלהם שלא לרכוש ולא למכור עוד מדחומים כאלו. החלופה למדחום הכספית הוותיק הוא המדחום הדיגיטלי בו משתמשים בתי חולים, מוסדות ובתים פרטיים.
הוצאת מדחום הכספית אל מחוץ לתחום מעוררת מצוקה בכל הקשור למדידת חום בשבת. על פי כל פוסקי ההלכה בני זמננו, מכל החוגים והמגזרים, אין להשתמש במדחום דיגיטלי בשבת, אלא אם מדובר בחולה שיש בו סכנה, וגם אז רק במידה ואין מדחום כספית בהישג יד.
הרב ישראל רוזן, ראש מכון צומת, מבחין בין שלושת הפעולות השונות הנעשות במדחום דיגיטלי ואסורות בשבת: הדלקת המכשיר, שינוי ספרות הצג ע"י חום הגוף וכיבוי המכשיר. ע"פ הרב רוזן הבעיה המרכזית במכשירים הדיגיטליים היא פעולת ההדלקה אותה לא ניתן להתיר. את שינוי הספרות ניתן יהיה להתיר לצורך רפואי גם בחולה שאין בו סכנה מכיוון שהשפעת האדם על המכשיר הינה רק שינוי הקיים והכתיבה "אינה מתקיימת" לאחר כיבוי המכשיר. לגבי פעולת הכיבוי, ניתן להימנע מכך ברוב המכשירים כיוון שהם כבים לבד לאחר מספר דקות.
כפיתרון לאיסור הדלקת המכשיר מציע הרב רוזן פיתוח מדחום עם מצב "שבת" המשאיר את המכשיר דלוק לארוך כל השבת ומאפס אותו כל מספר דקות לטמפרטורה מינימאלית. או לחילופין מכשיר הנדלק כל מספר דקות לפרק זמן קצר וחוזר למצב "שבת" באופן אוטומטי.
במאמר שפורסם בכתב העת "אמונת עתיך" פירט הרב את מרכיבי הסוגיה והדיונים ההלכתיים והטכנולוגיים הנובעים ממנה, על האפשרות לפיתוח מדחום דיגיטלי לשבת אמר הרב רוזן: "לדעתנו הדבר 'לא בשמים', ואם יש תורם המעוניין לקדם נושא זה, לטובת שמירת השבת- הפתרון בהישג יד."
עוד בקטגוריה אקטואליה ברפואה
האם יש תקווה לעקרה להיות אמא?
ישנן סוגיות הלכתיות שחוזרות שוב ושוב, לא בגלל שאין לפוסקי ההלכה הכרעה מעשית בהן, אלא בשל הנקודות הרגישות והקושי שהבעיה...
הרב בורשטיין: במצבים מסוימים ניתן לקבוע את מין העובר
בכנס מכון פוע"ה, הוצגה עמדה הלכתית שנותנת היתר, בתנאים מסוימים, לבחירת מין העובר באמצעים מלאכותיים
השתלת איברים - באילו מצבים זה מותר?
ההגדרה ההלכתית לתרומת איברים , וגם - מה קורה כאשר אדם המוגדר מת - חוזר לחיים האם 'מצבו' מאפשר תרומה?