אסור להוציא קרציות בשבת מבעל חיים – כך קובע הרב דוד אייגנר, מרבני מכון התורה והארץ, בגיליון החדש של 'אמונת עתך' בהוצאת מכון התורה והארץ, במענה על השאלה 'האם בעל חיים שהתגלתה אצלו קרצייה במהלך השבת, האם מותר להוציאה?'.
תופעת הקרציות מטרידה לא רק את בעלי החיים אליהם הן נדבקות, אלא גם משפחות דתיות רבות המחזיקות באותם בעלי חיים והחוששות שהם יעברו אליהם ויעקצו אותם.
"הקרציות הן טפילים חיצוניים הניזונים מדם של יונקים, עופות, זוחלים ודו-חיים. לקרציות משקל רב בהעברת מחלות בין בני אדם ובין בעלי חיים. הנפוצות מבין המחלות שמעבירות הקרציות הן קדחת הקרציות, קדחת הבהרות וקדחת המערות" – פתח הרב אייגנר את תשובתו עם הרקע לתופעת הקרציות. "ישנן מחלות שיכולות לגרום בסופו של דבר למותו של בעל החיים, אם כי המוות ברובם המוחלט של המקרים אינו מיָדי אלא מתרחש לאחר זמן".
חשש לאיסור דאורייתא
השאלה שהתעוררה רלוונטית לגבי משפחות רבות, כי למרות הנזקים של הקרציות, הרי שהדרך למיגור התופעה, אינה מסובכת ופשוטה למדי. "חלק מהטיפול בבעל החיים הנגוע בקרציות הוא משיכת הקרציות ממנו. פעולה זו יכולה להיעשות על ידי הבעלים. ישנו גם כן טיפול שנעשה על ידי וטרינר".
בהמשך התייחס הרב אייגנר אל הכללים ההלכתיים במקרים כלאה. "הכלל הקובע בטיפול בבעל חיים בשבת הוא שכל טיפול שיש בעשייתו משום איסור תורה או משום איסור דרבנן, אין עושים לבעל חיים, אף אם ייגרם לו נזק בלתי הפיך. החשש בהוצאת הקרצייה הוא שהוצאתה תהיה חלקית בלבד, ואז הורגים את הקרצייה ויש בכך משום נטילת נשמה. לחילופין בהוצאתה באופן שלם יש חשש לגרימת פצע בנקודה שבה הקרצייה התחברה לגוף בעל החיים, ויש בכך משום איסור חובל. לכן אין להוציא את הקרצייה בשבת, אלא יש להמתין בהוצאתה עד מוצאי השבת".
עוד בקטגוריה צער בעלי חיים
הזנת בע"ח בפסח
מה נותנים לחיות לאכול בפסח? האם האוכל זקוק להכשר? מה לגבי בעלי משק? מחבר המאמר מביא הנחיות הלכתיות מקיפות להאכלת בעלי...
מנא הני מילי – האמת על גידול העוף המודרני
מאמר העוסק בגידול עופות במשק המודרני ובבעיות הלכתיות הקיימות בגידול זה, בעיקר בכל הקשור לצער בעלי חיים ובשמירה על...