אנציקלופדיה הלכתית - חקלאית

אנציקלופדיה הלכתית-חקלאית הוא פרוייקט חדש מבית מכון התורה והארץ, שמרכז מידע מקצועי והלכתי השייך לכלל תחומי החקלאות (הצומח והחי) ומהווה רקע חשוב לכתיבה הלכתית בנושא המצוות התלויות בארץ.

הערכים מובאים בשני חלקים: החלק המדעי-מקצועי ובעקבותיו הדיון ההלכתי.

צוות הכותבים של האנציקלופדיה כולל אנשי מדע מעולם האקדמיה, הנחשבים למומחים בתחומם, ורבנים פוסקי הלכה הבקיאים במצוות התלויות בארץ ובפרטי הלכותיהם.

מטרת האנציקלופדיה היא להביא בפני הקורא את הידע הקיים בסוגיות אלו, ואינה מהווה ספר פסיקה הלכה למעשה.

פרוייקט בסיוע משרד התרבות והספורט- מנהל התרבות.
המחלקה למכוני מחקר תורניים.
לתגובות והערות ניתן לפנות לכתובת המייל: h.david@toraland.org.il
נשמח מאוד למילוי משוב על הערך>>
 
חזור למפתח הערכים

גפה

ב"ה

גפה

הגפה היא גדר נמוכה,[1] אבנים הסדורות זו על גב זו בלא טיט,[2] בדומה לטרסה. גדר זו עשויה מעץ או מקנים,[3] משער שמגיפים אותו, או מקום הסמוך לשער במקום שבו מגיפים אותו.[4]

הגפה הוזכרה במשנה במסכת כלאים כחוצצת בין שני מיני זרעים, וניתן לזרוע שני מיני זרעים שונים משני צידיה ואין בכך משום כלאי זרעים.[5] הגפה הוזכרה גם בדיני מציאה ואבדה, כשהונח סמוך לה חפץ ללא סימן מיוחד, והסימן היחיד הוא מיקום האבדה. במקרה זה נפסק כי אין ליטול את החפץ, מכיוון שהגפה היא מקום ש"משתמר קצת".[6] לכן הנחת חפץ סמוך אליה יש בה משום סימן מסוים.[7] אזכור נוסף הוא במשנה במסכת פאה, האם חילם דיני שכחה על עומר שנשכח בסמוך לגפה.[8]

הקרקע שיועדה לחקלאות הייתה פעמים רבות זרועה אבנים, במיוחד בשדות המצויים בהרים, או בעמקים הסמוכים להם. כדי לעבד את הקרקע כראוי היו צריכים לסקל אותה. האבנים שסוקלו שימשו לשימושים מגוונים, למשל לבניית מדרגות חקלאיות – טרסות, להדליית צמחים עליהן, או להקמת גדרות המפרידות בין השדות או בין השדה לרשות הרבים.



[1] הגפה שונה מגדר רגילה, שהרי המשנה בבבא מציעא ב, ג, חילקה בין גדר לגפה, קמ"ל שמדובר בשני דברים שונים.

[2] ר"ש, רא"ש, רע"ב.

[3] רש"י, מאירי ב"מ כה ע"ב.

[4] רמב"ם פיה"מ פאה ו, ב, ערוך ערך גף, רבנו חננאל ב"מ כה, ב, פסקי רי"ד ב"מ כה ע"ב.

[5] משנה כלאים ב, ח.

[6] תוספות, רמב"ן ב"מ כה ע"ב.

[7] משנה ב"מ ב, ג.

[8] פאה ו, ב

toraland whatsapp