עדכון חודש אדר א'

שנת השמיטה בעיצומה, ואיסורי עבודת הקרקע כבר חלים במלואם:
אסור לעבוד בגינה או בשדה. להרחבה על המלאכות האסורות בשמיטה לחצו כאן.

בתקופה זאת בכל שנה מבצעים גיזומים וזמירות של העצים הנשירים, בשמיטה מלאכה זו אסורה.

בשלב זה של השנה ישנן פקעות שהוטמנו לפני השמיטה והחלו לגדול בעקבות הגשמים. כאשר לא מדובר בפקעות למאכל מותר להשקות אותם ולטפל בהם במידת הצורך כדי שלא ימותו.

על חלק מהעצים כבר ישנם פירות שהחלו לחנוט בשנה זו (בעיקר: לימון, שסק וזנים מסוימים של אפרסק), ולקראת סוף החודש תחל הפריחה על העצים הנשירים. מרגע שחנטו אסור להוריד את הפירות או לקצוץ ענפים שעליהם יש פירות, לפני שהפירות יבשילו.

בתקופת האביב שמתקרבת, עלולות להתרבות כנימות שונות ולפגוע בלבלוב ובפרי. במידה ויש נזק משמעותי לעץ, ניתן לטפל בעזרת ריסוס. מבחינה הלכתית טיפול באמצעות הגמעה עדיף על פני ריסוס.

בזמן סערה מותר להכניס עציצים ששוהים בחוץ אל הבית, ולהוציאם לאחר מכן. כאשר חורי הניקוז של העציצים נסתמו מותר לפותחם כדי למנוע את הנזק שיגרם לצמח שבעציץ.

עץ שהתעקם מחמת הרוחות או השלג אסור ליישרו, אלא אם מדובר בעיקום משמעותי שיגרום למותו של העץ. מקרה נוסף שבו יש להתיר את הדבר – כאשר מדובר בעץ נוי שאם יגדל בצורה עקומה הוא לא ימלא את ייעודו לנוי. ההיתר ליישר את העצים במקרים אלו מותנה בכך שאם ימתינו עד לאחר השמיטה הגזע יתקבע בצורה עקומה ולא יהיה ניתן ליישרו לאחריה.

ענפים שנפלו מחמת השלג אין לקושרם על מנת שיתאחו מחדש (אך מותר לתפוס את הענף כך שלא יפול יותר ממה שכבר נפל). מותר לגזום את הענף, אך בעת הגיזום אין לעשות זאת במיקום ובצורה מדויקים שכוונתם לשם השבחת הגזע.

להנחיות נוספות לטיפול בנזקי השלג לחצו כאן

פירות

רק פירות שהתחילו לגדול בשמיטה יהיו קדושים בקדושת שביעית, עד כה ראינו בשוק רק פירות בודדים מקדימים: אוכמניות, פיטאיה, פסיפלורה, צבר (זנים ייחודיים), קובו וקרמבולה, אולם בחודש הקרוב יכולים כבר להתחיל להגיע לשווקים זני אפרסק ושסק שחנטו ונקטפו בשמיטה.

בגינה הפרטית אפשר למצוא פירות נוספים שיתכן שהחלו כבר לגדול בשמיטה, בעיקר תפוז ננסי ולימון ננסי, וכך גם חלק ממיני הצבר. במינים אלו יש לנהוג קדושת שביעית מספק.

ירקות

כל ירק שנקטף בשמיטה נחשב לקדוש בקדושת שביעית, הדבר נכון לכל ירק או עלה תבלין שיקטף בגינתנו, וגם לירקות רבים שמגיעים לשווקים. לפיכך יש להקפיד ביותר על רכישת ירקות תחת הכשר, ומומלץ להשתדל ולצרוך תוצרת קדושת שביעית.

אנו מצויים כבר במרכז החורף, ובתקופה זו כמעט לגבי כל הירקות יש חשש שנזרעו לאחר השמיטה, והם עלולים להיות אסורים באיסור ספיחין, יוצאים מן הכלל ירקות בודדים: בטטה, דלורית, דלעת, חזרת, ולוף.

(ישנם ירקות שכלל לא מקובל לגדל אותם בארץ ישראל בצורה מסחרית, ולכן לא שייכים בהם דיני השמיטה, ביניהם: אורז, שעועית יבשה, סויה, עדשים).

לתשומת לבכם: בחודש זה מתחיל קטיף של שום שעד כה רובו בשווקים היה מהשישית. למעשה נפח החקלאות הישראלית בשוק השום נמוך, ורובו מיובא מחו"ל.

לרשימה המלאה של המינים שנוספים בכל חודש לחצו כאן

פרחים

חלק ניכר מן הפרחים שנמכרים בשוק הם פרחים שנזרעו בשמיטה. ולכן יש להקפיד לקנות רק ממשווקים בעלי הכשר או אישור היתר מכירה.

ישנם סוגי פרחים שבהם חשש זה פחות, ויש מקום להקל לקנותם גם ממקומות ללא פיקוח. לפירוט הסוגים השונים לחצו כאן.

למיטב ידיעתנו כעת ישנו פיקוח למשווקים הבאים:

פרחי אוצר הארץ – משווקים בחנויות אוצר הארץ בסופי שבוע, ניתן לצפות ברשימת החנויות כאן.

פרחים מחברת זר פור יו – בפיקוח הרבנות לב השרון, בשיטת היתר המכירה.

חנות הפרחים טבע ופרח – בפיקוחו של הרב אפרתי.

ישנן חנויות נוספות שמפוקחות על ידי הרב אפרתי ברחבי הארץ. רק פרחים המסומנים בהולוגרמה עם סמל הכשרות של הרב אפרתי כלולים בפיקוח.

חשוב לציין כי ישנם דוכני פרחים ללא פיקוח כשרות המציגים תעודות היתר מכירה שקיבלו מגדלי הפרחים. אין כל ערבון לכך שהפרחים בדוכן אכן נקנו דווקא ממגדלים אלו.

toraland whatsapp