יחד עם תקנתו של הלל, שיש לחתום על הפרוזבול, יש המהדרין להלוות כסף אחר כתיבת הפרוזבול ולקבוע את זמן פירעונו לפני כ"ט באלול שבשנה השביעית, כדי שיישמט, ובכך לקיים את מצוות שמיטת כספים. דרך אחרת היא לציין במפורש חוב אחד שהפרוזבול לא יחול עליו.
במיזם נדיבי ארץ מלווים הלוואה לקרן על מנת שהלוואה זו תישמט בסוף השמיטה, כאשר כנגד כל סכום שאדם משמט יש כמה בנקים שמוסיפים סכום דומה וכך מסייעים למשפחות שרובצים עליהן חובות כבדים לצאת ממעגל החובות. אפשר לחתום על הטפסים של קרן 'נדיבי ארץ' באתר 'אוצר הארץ' ובאתר 'מכון התורה והארץ'.
נדיבי ארץ זהו מיזם מבית מכון התורה והארץ ליישום מצוות שמיטת כספים בעידן המודרני.
המיזם אוסף מן הציבור כספים בצורת הלוואה, ומשתמש בהם לשם פריעת חובות של משפחות חדלות פירעון.
מצוות שמיטת כספים חלה בסיומה של שנת השמיטה, על פי התורה בשעה זו בטלים כל החובות.
בימינו מקובל לחתום על טופס פרוזבול שמבטל את חלות השמיטה על החובות הפרטיים. חתימה על שטר זה מאפשרת הלכה למעשה להפטר ממצוות שמיטת כספים כליל.
הבן איש חי ראה בביטול המצוה לחלוטין מעשה שאינו רצוי, והנהיג להחריג מטופס הפרוזבול הלוואה אחת, ובה לקיים את שמיטת הכספים כמאמרה[1].
לקראת סיום השמיטה קורא מיזם נדיבי ארץ לציבור להעביר אליו כסף במעמד הלוואה, הלוואה זו נשמטת בסיום השמיטה, ונדיבי ארץ משתמשים בה לשם כיסוי חובות של משפחות חדלות פרעון.
מאחרי המיזם עומד שיתוף פעולה בין מכון התורה והארץ, העוסק בהטמעת המצוות התלויות בארץ, לארגון הצדקה מקימי. שיתוף הפעולה משלב בין יכולותיו המקצועיות של ארגון מקימי, והיכרותו עם המשפחות לאורך הזמן, יחד עם הקריטריונים התורניים והמעשיים של מכון התורה והארץ, שמוודא שהכסף ינתן למטרות הנדרשות.
בשמיטות הקודמות גם ארגון פעמונים היה שותף למיזם.
במיזם נדיבי ארץ הביעו תמיכה אנשי רוח ורבנים רבים[2], מכל קצווי הקשת, ביניהם:
בשמיטה תשע"ה הוצע מיזם ברוח זו על ידי ח"כ יצחק הרצוג בשיתוף ח"כ רות קלדרון[7].
קישורים חיצוניים
הערות שוליים