logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק כו - הכנת עיסה בשינוי. פרק כו - הכנת עיסה בשינוי

נתינת רוטב על מאכל מבושל

facebook email whatsapp

מן התורה, מותר להוסיף רוטב למאכל שהתבשל והוא ראוי לאכילה, ולערבב את התבשיל והרוטב יחד עד שתיווצר עיסה סמיכה1. זאת כיוון שהבישול כבר הכשיר את המאכל לאכילה ועירוב הרוטב רק משפר מעט את טעם התבשיל2. עם זאת, חכמים אסרו ליצור עיסה על ידי הוספת רוטב למאכל שהתבשל וערבובם יחד3, כיוון שהדבר נראה כלישה ואנשים עלולים לטעות וללמוד מכך שמותר ללוש בשבת4. אך הם התירו זאת אם ערבוב הרוטב והתבשיל נעשה בשינוי5. לדוגמה, מותר לשפוך מרק על קוסקוס מבושל ולערבבם יחד גם אם נוצרת עיסה סמיכה6, וכן מותר לשפוך רוטב על תפוחי אדמה מבושלים ולערבבם יחד גם אם נוצרת עיסה סמיכה - אך יש לעשות את הערבוב בשינוי7.

7 הערות

1.
עיין באור הלכה שכא יד ד"ה שמא, שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף כד. ועיין חזון איש סימן נח ס"ק ז ד"ה כתב, שחולק וסובר שיצירת עיסה סמיכה ממאכל שהתבשל אסורה מהתורה (עיין איל משולש קונטרס הבירורים סימן ט אות ט), ועיין שבות יצחק (לישה) עמ' מ, בשם הגרי"ש אלישיב, שכתב כעין זה, ועיין פסקי תשובות שכא כג, ושבת כהלכה פרק כב סעיף יב. ועיין אור לציון חלק ב פרק מז שאלה כו, וארחות שבת פרק ו הערה כח.
2.
עיין באור הלכה שכא יד ד"ה שמא: "דבר שנאפה ונתבשל אף שעל ידי נתינת מים שנותנים בתוכו אחר כך הוא מתגבל אין זה חשיב כמו מלאכת לישה אלא כמו תיקון אוכל בעלמא, דדרך אכילתו בכך, והוא חשיב כמו רוטב שנותנים בתבשיל". ועיין איל משולש פרק ה סעיף יג וקונטרס הבירורים סימן ט אות ד, ושבות יצחק (לישה) עמ' לה.
3.
שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף כד. ועיין אור לציון חלק ב פרק מז שאלה כו, שחולק וסובר שהדבר מותר גם מדברי חכמים, ועיין מטל השבת עמ' רח אות כט. ועיין איל משולש פרק ח סעיף טו והערה מד ופרק יא סעיפים כג-כד, שמבחין בין הוספת רוטב למאכל שהתבשל, כדי לשפר את טעמו (כגון הוספת רוטב עוף לאורז), לבין הוספת רוטב למאכל שהתבשל, כדי ליצור מאכל חדש (כגון הוספת רוטב לחצילים כדי לעשות סלט חצילים). הוספת רוטב למאכל מבושל כדי לשפר את טעמו מותרת לגמרי, ולכן אפשר לערבב את הרוטב והתבשיל ללא כל שינוי, אך הוספת רוטב למאכל שהתבשל כדי ליצור מאכל חדש אסורה מדרבנן, ולכן אין לערבב את הרוטב והתבשיל בדרך הרגילה, אלא יש לערבבם בשינוי, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף כד, שחולק וסובר שבשני המקרים יש לערבב את המאכל המבושל והרוטב בשינוי, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
4.
איל משולש פרק ה סעיף ל וקונטרס הבירורים סימן ט אות ז.
5.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף כד, ואגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד לש אות ט, ונחל פז (לש) עמ' קא הערה מו, ובר גיבול קיצור ההלכות ס"ק עב, בשם הגרי"ש אלישיב. ביתר ביאור: עיין שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף כד: "ואולם בכל זה יקפיד לא לעשות כן בכמות גדולה אלא רק מעט מעט", ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד לש אות ט, ונחל פז (לש) עמ' קא הערה מו, שערבוב בצורת 'שתי וערב' הוא שינוי טוב יותר משינוי של מעט מעט, ועיין אגרות משה שם אות יא, שערבוב בסכין או בקת הכפית נחשב כערבוב בצורת 'שתי וערב', ועיין בר גיבול קיצור ההלכות ס"ק עב, בשם הגרי"ש אלישיב, שערבוב בתוך כלי שאין רגילים לערבב בו נחשב ערבוב בשינוי. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ח הערה עט, על פי משנ"ב שכא נד: "שיעורא דמעט מעט לא ביארו הפוסקים", ועיין סוף הערה 4. ועיין אור לציון חלק ב פרק מז שאלה כו והערה כו, והליכות שבת חלק ב עמ' תקיב, שלא כתבו שיש לערבב בשינוי, ועיין פסקי תשובות שכא הערה 259.
6.
מטל השבת עמ' קפג הערה טו. ועיין הליכות שבת חלק ב עמ' תקיב.
7.
שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף כד.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ