logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק כו - הכנת עיסה בשינוי. פרק כו - הכנת עיסה בשינוי

הכנת טחינה

facebook email whatsapp

הדרך להכנת ממרח טחינה היא הוספת מים לטחינה גולמית וערבוב הטחינה והמים יחד. כאשר מוסיפים מעט מים, מתקבלת טחינה סמיכה, וכאשר מוסיפים מים רבים מתקבלת טחינה דלילה. לכן אסור להכין טחינה על ידי הוספת מעט מים לטחינה גולמית, כיוון שאסור להכין בשבת עיסה סמיכה1. אך מותר להכין טחינה על ידי הוספת מים רבים לטחינה גולמית, כיוון שמותר לעשות בשבת עיסה דלילה; וזאת בתנאי שמערבבים את הטחינה בשינוי2 - כגון בעזרת סכין או ידית של כף, או בתוך כלי שאין רגילים לערבב בו את הטחינה3. ולמנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד, גם יש להפוך את סדר נתינת החומרים, כלומר לתת בתחילה את המים, ולאחר מכן את הטחינה. ולמנהג כולם יש להקפיד להוסיף כמות מים רבה ולעשות זאת בבת אחת, כך שבכל שלבי הערבוב לא תיווצר עיסה סמיכה, שכן הוספת מים שלא במידה הראויה או הוספתם שלא בבת אחת, גורמות להתגבשות חלק מהטחינה וליצירת עיסה סמיכה בשלב הראשון של הערבוב. ואף שבסיום הערבוב מתקבלת עיסה דלילה, יצירת עיסה סמיכה אסורה גם כאשר עתידים לדלל אותה מיד4.

4 הערות

1.
שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף לא, עיין ארחות שבת פרק ו סעיף ו, שו"ת שערי יושר (חנניה) סימן סה. ועיין שערי יושר שם אות ג ואות ה, ושו"ת מנחת דניאל סימן סא סוף אות א, שטחינה היא דבר בר גיבול, ולכן אסור לעשות ממנה עיסה סמיכה בשינוי גם לדעת השלחן ערוך. ועיין ארחות שבת פרק ו הערה יט.
2.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף לא, עיין הליכות השבת חלק ב עמ' תקטו ואילך.
3.
עיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד לש אות יא, ובר גיבול קיצור ההלכות ס"ק עב, בשם הגרי"ש אלישיב.
4.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק ח סעיף לא, עיין הליכות השבת חלק ב עמ' תקטו ואילך. ועיין אור לציון חלק ב פרק לג שאלה ז, ושו"ת דבר חברון אורח חיים חלק א סימן שסח, שמתירים להכין טחינה בשבת, כיוון שהמים מדללים את הטחינה, ונראה מדבריהם שאין לחשוש לכך שבשלב הראשון של הערבוב חלק מהטחינה נעשה סמיך יותר, ועיין הלכות שבת בשבת חלק א עמ' תשח, שכתב כעין זה, אך מצריך לערבב את הטחינה בשינוי, ועיין שם שאין לחשוש לכך שבשלב הראשון של הערבוב חלק מהטחינה נעשה סמיך כיוון שאין כוונת האדם לכך ואין לו תועלת מכך, ובסיום הערבוב גם אותו חלק נעשה דליל, ועיין ילקוט יוסף (תשנ"ג) שבת חלק ג עמ' תו, שהגר"ע יוסף הסתפק בזה. ועיין מנוחת אהבה חלק ב פרק ט סעיף יז, ושו"ת שערי יושר (חנניה) סימן סה אותיות ד-ה, ואיל משולש קונטרס הבירורים סימן כב. ועיין הליכות שבת חלק ב עמ' תקטו, שאם מקפידים שבכל תהליך ערבוב הטחינה, רמת הסמיכות של הטחינה תהיה דלילה יותר מרמת הסמיכות של טחינה גולמית, מותר לעשות את הטחינה ללא כל שינוי, כיוון שהחלשת החיבור בין חלקי עיסה היא פעולה הפוכה למלאכת לישה ואין בה איסור.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ