logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק כד – דיני המלאכה . פרק כד – דיני המלאכה

טוחן אחר טוחן

facebook email whatsapp

איסור טוחן אינו חל על דברים שהיו מפוררים ואדם חיבר אותם יחד1, שכן איסור זה חל רק על דברים שהחיבור ביניהם טבעי, ולא על דברים שהחיבור ביניהם נעשה על ידי אדם2. דין זה נקרא בלשון הפוסקים "אין טוחן אחר טוחן"3, ומובנו הוא שדבר שהיה טחון וחובר שוב על ידי אדם, מותר לחזור ולטחון אותו. לדוגמה, מותר לפורר קוביית סוכר, כיוון שגרגרי הסוכר היו מפוררים והם חוברו על ידי אדם. וכן מותר לפורר לחם, ביסקוויטים, עוגה וכיוצא בהם, כיוון שגרגרי הקמח היו מפוררים, והלישה חיברה אותם יחד4. אך אין לפוררם בכלי המיועד לטחינה, כגון במגררת (פומפייה), כיוון שזהו מעשה חול, שאינו מתאים לקדושת השבת5.

5 הערות

1.
עיין רמ"א שכא יב, מאמר מרדכי פרק צט סעיף יח, שמירת שבת כהלכתה פרק ו סעיף יא. ועיין חיי אדם כלל יז סעיף ד, וכף החיים שכא עד, שלכתחילה נכון להחמיר ולא לסמוך על היתר זה, כיוון שיש ראשונים שחולקים עליו.
2.
חזון איש אורח חיים סימן נז ד"ה ענין. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ו הערה כז, פירושים נוספים. ועיין הליכות עולם חלק ד עמ' קכו, בדעת רבנו פרץ, שהכלל 'אין טוחן אחר טוחן' נאמר רק בנוגע לדברים שנטחנו על ידי אדם, אבל דברים שהיו מפוררים בטבע ברייתם וחוברו על ידי אדם, אסורים בטחינה.
3.
עיין רמ"א שכא יב.
4.
שמירת שבת כהלכתה פרק ו סעיף יא. ועיין שם, שמותר לטחון שוקולד, כיוון שהוא עשוי מפולי קקאו טחונים, ועיין ארחות שבת פרק ה סעיף כא, שחולק, כיוון שהשוקולד התגבש היטב עד שלא נותר בו רושם לטחינה הראשונה. ועיין שמירת שבת כהלכתה שם, שמותר לפורר גלולה העשויה לרפואה, כיוון שהיא עשויה מאבקה.
5.
באור הלכה שכא יב ד"ה לפרר, שמירת שבת כהלכתה פרק ו סעיף יא.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ