תוכן עניינים
הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
הפיכת מוצק לנוזל נחשבת ליצירת דבר חדש ('הולדה') והיא דומה למלאכה1, לכן אסור לרסק בשבת קרח או שלג כדי להמיס אותם2. לדעת השלחן ערוך, רק ריסוק בידיים נאסר אך המסת מוצק על ידי חימום מותרת3, וכן נוהגים יוצאי ספרד4. לכן יוצאי ספרד רשאים לחמם על גבי פלטה של שבת עוף עם רוטב קרוש, אף שחום הפלטה ימיס את הרוטב, וזאת בתנאי שאין בכך איסור בישול, כגון שהרוטב כבר בושל בערב שבת. אך לדעת הרמ"א, גם המסת מוצק על ידי חימום אסורה בשבת5, וכן נוהגים יוצאי אשכנז6. לכן יוצאי אשכנז אינם רשאים לחמם עוף עם רוטב קרוש על גבי הפלטה, כיוון שחום הפלטה ימיס אותו. אמנם אם כמות הרוטב מועטה מותר להפשירו7, כיוון שאין לרוטב חשיבות והפשרתו אינה נחשבת ליצירת דבר חדש8. לכן גם למנהג יוצאי אשכנז, מותר להניח על הפלטה עוף שיש עליו מעט רוטב קרוש.
כאשר יש צורך, כגון כאשר הפשרת התבשיל נצרכת עבור ילדים קטנים או אורחים9, יוצאי אשכנז מקילים לחמם תבשיל מוצק ולהפוך אותו לנוזלי10. וכן הם מקילים (אף שלא במקום צורך) להניח תבשיל מוצק על הפלטה בעודה כבויה, אף שהיא עתידה להידלק מאוחר יותר והתבשיל המונח עליה יהפוך לנוזלי11.
האיסור ליוצאי אשכנז להפוך מוצק לנוזל על ידי חימום נאמר רק במאכל שאין רגילים לאכול אותו בעודו מוצק, כגון קרח ושומן קרוש. אבל מאכל שרגילים לאוכלו בעודו מוצק, כגון שוקולד שעבר בישול וחזר והתקשה, מותר להופכו לנוזלי על ידי חימום, כיוון שהפיכתו לנוזלי אינה משנה אותו משמעותית ואינה נחשבת יצירת דבר חדש1. לכן מותר לחמם על הפלטה קרם שוקולד שעבר בישול, אף שחום הפלטה ימיס אותו2.
יש סוברים שאסור להקפיא מים בשבת. לדעתם, כשם שהפיכת קרח למים נחשבת יצירת דבר חדש, כך גם הפיכת מים לקרח נחשבת יצירת דבר חדש1. ויש חולקים וסוברים שהקפאת מים מותרת2, כיוון שאינה נעשית בידיים אלא מאליה3; ועוד שיצירת קרח אינה נחשבת יצירה חשובה, הן משום שקרח אינו מתקיים בטבעו, והן משום שהשימושים שעושים במים חשובים יותר מהשימושים שעושים בקרח4. למעשה, יוצאי ספרד יכולים להקל ולהקפיא מים בשבת5, ויוצאי אשכנז יכולים להקל כן רק במקום צורך גדול, כגון בשבת חמה מאוד6.