תוכן עניינים
הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
אסור לחלוב בהמה בשבת, כיוון שהדבר דומה למלאכת דישה1. כשם שבדישה מפרידים בין גרעיני התבואה למוץ שמקיף אותם, כך גם בחליבה מפרידים את החלב מהדד שמקיף אותו2.
בהמה שאין חולבים אותה יום שלם מצטערת מאוד, לכן התירו חכמים לחלוב בהמה בשבת על ידי גוי3, וכך נוהגים היום כמעט בכל הרפתות. כאשר לא ניתן לחלוב את הבהמה על ידי גוי, מותר לחלוב אותה כך שהחלב יישפך למקום שהוא יאבד בו, כגון לקרקע או לכלי שיש בו חומר פגום4. זאת משום שיש ראשונים הסוברים שחליבה בשבת אסורה אך ורק כאשר החלב נחלב כדי להשתמש בו, שכן איסור חליבה נלמד ממלאכת דישה, וכשם שבמלאכת דישה מפרידים את גרגרי החיטה מהשיבולים כדי להשתמש בהם, כך גם בחליבה האיסור חל רק כאשר החלב נחלב כדי להשתמש בו5. אף שבדרך כלל אין סומכים על שיטה זו, במקרה שאין אפשרות לחלוב על ידי גוי סומכים עליה, כדי למנוע צער מהבהמה6.
גם שאיבת חלב אֵם אסורה בשבת1. עם זאת מותר להניק תינוק בשבת, כיוון שזו צורת האכילה הטבעית שלו, ואכילה בדרך טבעית אינה נחשבת מלאכה2.
אישה הסובלת מעודף חלב רשאית לשאוב את החלב לאיבוד, כגון לתוך כלי שיש בו חומר פגום. אמנם חליבה לאיבוד אסורה מדברי חכמים, אך במקרה זה התירו חכמים את האיסור כדי למנוע צער מהאישה3. ניתן לשאוב את החלב באמצעות משאבה ידנית או באמצעות משאבה חשמלית המופעלת על ידי שעון שבת, אך אין להפעיל בשבת משאבה חשמלית לשם כך4.
וכן אישה שתינוקהּ אינו מסוגל לינוק, והיא חוששת מירידה בייצור החלב העלולה להוביל בהמשך למחסור בחלב עבור התינוק, רשאית לשאוב חלב לאיבוד כדי לשמר את יכולת ההנקה5.
תינוק הזקוק לחלב אֵם ואינו מסוגל לינוק ישירות מאימו, מותר לשאוב עבורו חלב בשבת ולהאכילו בבקבוק6. אמנם אם ניתן לשאוב את החלב לפני כניסת השבת או לאחר צאת השבת יש לעשות כן, כדי להימנע מחילול שבת שלא לצורך7.