תוכן עניינים
הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
אסור לסחוט פירות בשבת, כיוון שהדבר דומה למלאכת דישה - כשם שבדישה מפרידים את האוכל מן הפסולת המחוברת לו, כך גם בסחיטה מפרידים את המשקה מהאוכל המחובר לו1.
מן התורה, אסורות רק סחיטת זיתים וסחיטת ענבים, אך סחיטת שאר הפירות מותרת2. הטעם לכך הוא שבמלאכת דישה נעשית הפרדה בין אוכל לפסולת, שהם דברים שונים זה מזה משמעותית, וכך גם בסחיטת ענבים וזיתים מתקבלים יין ושמן, שהם שונים משמעותית מהזיתים והענבים, ולכן סחיטתם אסורה מהתורה. לעומת זאת, בסחיטת שאר הפירות, המיץ שמתקבל אינו שונה משמעותית מהפרי, ולכן סחיטתם אינה דומה למלאכת דישה, והיא מותרת מן התורה3. אבל חכמים גזרו שלא לסחוט שום פרי שנוהגים לסחוט אותו ביום חול, מחשש שהדבר יביא לסחיטת זיתים וענבים4.
בזמננו נוהגים לסחוט את כל סוגי הפירות, לכן סחיטת כל הפירות אסורה5.
אסור לסחוט לימון בשבת, כיוון שלימון הוא פרי שנוהגים לסחוט בימות החול1. ויש מי שסובר שמותר לסחוט לימון בשבת2, כיוון שמיץ הלימון שונה מהמיצים היוצאים מפירות אחרים - את המיצים היוצאים משאר הפירות שותים כמו שהם, אך את המיץ היוצא מהלימון אין שותים כמו שהוא, אלא משתמשים בו לתבל מאכלים ומשקים אחרים. לכן הוא אינו נקרא משקה ולא חלה עליו גזירת חכמים לאסור סחיטת משקאות בשבת3.
לדעת כולם, מותר לסחוט לימון ישירות לתוך אוכל, כמבואר להלן4.
מותר לסחוט פרי ישירות לתוך אוכל1. לדוגמה, מותר לסחוט לימון לתוך סלט ירקות כדי להשביח את טעמו2, וכן מותר לסחוט תפוז לתוך סלט פירות כדי להעשיר את טעמו3. הלכה זו מבוססת על שני יסודות: יסוד אחד הוא שרק הפרדה בין דברים שונים כגון בין משקה לאוכל, אסורה משום דש, אך הפרדה בין דברים זהים, כגון בין אוכל לאכול, מותרת; ויסוד נוסף הוא שמיץ הנסחט ישירות לתוך אוכל נחשב אוכל, כיוון שהוא עומד להתערבב באוכל ולהיות חלק ממנו. לכן סחיטת פרי ישירות לתוך אוכל מותרת, כיוון שבמקרה זה, ההפרדה אינה בין דברים שונים אלא בין אוכל לאוכל4.
מותר לסחוט פרי לתוך אוכל כדי להשביח את טעמו, גם אם המיץ אינו נספג באוכל אלא נוזל על גביו ונשפך לצדדים5, כיוון שהמיץ בטל לאוכל ונחשב חלק ממנו6. לכן מותר לסחוט מיץ לימון על דג, אף שהמיץ נוזל על גבי הדג ונשפך לצדדים7.
מותר לסחוט מאכל שנוזל ספוג בו, אם מטרת הסחיטה היא לסלק את הנוזל מתוך המאכל1. לדוגמה, מותר לסחוט לביבה שיש בה שמן רב כדי להוציא מתוכה את השמן2. הטעם לכך הוא שנוזל הספוג באוכל בטל לאוכל ונחשב חלק ממנו, וסחיטתו נחשבת הפרדת אוכל מאוכל3. אמנם אם הנוזל נסחט כדי להשתמש בו הוא נחשב משקה, וסחיטתו אסורה4.