logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יח - דיני המלאכה. פרק יח - דיני המלאכה

חיבור פירות יחד

facebook email whatsapp

מלאכת מעמר כוללת גם את האיסור לחבר פירות על ידי חוט או לקבץ תאנים יבשות ולהדביק אותן זו לזו1. פעולות אלו אסורות גם אם הן נעשות שלא במקום גידול הצמחים, כגון בבית2, כיוון שהן משנות את גוף הפרי ולכן יש להן חשיבות עצמית3.

3 הערות

1.
שו"ע שמ י. ועיין ערוך השלחן שמ ג, שדין זה נאמר רק כאשר הפירות לא השתנו מברייתם, אך אם הם בושלו או נטחנו מותר לחברם על ידי חוט וכיוצא בזה (ועיין פסקי תשובות שמ לב: "לאפוקי אם עברו בישול, אפייה, או חיתוך"). ועיין פסקי תשובות שמ לב, שאסור לאגוד זר פרחים בחוט, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סוף סימן עג, שנוטה לומר שאין בכך משום מעמר כיוון שאין כוונת האדם לעשות מהפרחים ערימה אלא לצרפם זה לזה לנוי וקישוט, ועיין שם, שסיים: "וצריך עיון", ועיין איל משולש (מעמר) פרק ה סעיף לג, שכתב טעם נוסף להקל, שמלאכת מעמר היא מלאכה שמכינה את הגידול לאחסון או למכירה, אך איסוף שמתקן את הגידול לשימוש אינו כלול במלאכת מעמר, ועיין קצות השולחן סימן קמו עמ' צב ס"ק מט סעיף 17, ואיל משולש פרק ה הערה קטו, וחוט שני חלק ב עמ' נא הערה כא, ונשמת שבת חלק ז סימן שיט, ועיין אגרות משה שם, שמכל מקום הדבר אסור משום "מתקן מנא". ועיין פסקי תשובות שמ לב והערה 285, שאסור לנעוץ פירות שלמים על שיפוד לנוי, ועיין איל משולש פרק ה סעיף כט, שחולק "לפי שאין דרך לחבר פירות אלו, ועוד שהוא מתיקוני האוכל לאכילה", והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו: "זהו צורך נוי ולא צורך אכילה". ועיין חזון עובדיה חלק ד עמ' קה, שעשיית מחרוזת על ידי השחלת חרוזים על חוט אינה נחשבת עימור כיוון שהחרוזים אינם גידולי קרקע והחריזה אינה נעשית במקום יצירתם, אך היא אסורה משום 'מתקן מנא', ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק טז סעיף כב, שאם המחרוזת נעשית לשם משחק והיא אינה עומדת להתקיים, מותר לעשותהּ, אך יש להיזהר שלא לקושרהּ, ועיין חוט שני חלק ב עמ' נא אות ד, ופסקי תשובות שמ לב, ואיל משולש (מעמר) פרק ה סעיף לא.
2.
משנ"ב שמ לח.
3.
עיין שבט הלוי חלק א סוף סימן עח, ואיל משולש (מעמר) פרק ה הערה ה. ועיין משנ"ב שמ לח: "אף כשעושה כן בבית חייב משום מעמר דבאופן כזה עשוי לעשות גם בבית כבשדה", ועיין ארחות שבת פרק יח הערה קכה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ