logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יז - טיפוס על עץ ושימוש בו. פרק יז - טיפוס על עץ ושימוש בו

שימוש בדברים שאינם מחוברים ישירות לעץ

facebook email whatsapp

מותר להשתמש בשבת בדברים שאינם מחוברים ישירות לעץ אלא לדברים אחרים המחוברים לו ('צדי צדדים'). לדוגמה, סולם הנשען על יתד מתכת המחוברת לעץ (תמונה 37), מותר לעלות בו, כיוון שהשימוש הוא בסולם ולא ביתד ובעץ1. מגבת התלויה על חבל הקשור לעץ (תמונה 39), מותר לנגב בה את הידיים, כיוון שהשימוש הוא במגבת ולא בחבל ובעץ2. ערסל המחובר לוו המחובר לעץ (תמונה 40) מותר להתנדנד בו, כיוון שהשימוש הוא בערסל ולא בוו ובעץ3. וכן סל התלוי בחבל לעץ (תמונה 41) מותר להניח בו חפצים וליטול ממנו חפצים, כיוון שהשימוש הוא בסל ולא בחבל ובעץ4.

הטעם לכך שמותר לעלות על סולם הנשען על יתד המחוברת לעץ, אך אסור להשעין את הסולם על היתד עצמה, הוא שהשענת הסולם על היתד היא שימוש ביתד, אך עלייה בסולם היא שימוש בסולם. כיוצא בזה, תליית מגבת על מתלה המחובר לעץ היא שימוש במתלה והיא אסורה, אך ניגוב הידיים במגבת התלויה על המתלה הוא שימוש במגבת והוא מותר5.

ההיתר להשתמש בדבר שאינו מונח או מחובר ישירות לעץ ('צדי צדדים') מותנה בכך שהשימוש אינו גורם לעץ להתנועע, אך שימוש הגורם לעץ להתנועע נחשב שימוש בעץ עצמו והוא אסור6

כלי המורכב מכמה חלקים המחוברים זה לזה ואחד מחלקיו מחובר לעץ - נחשב מחובר ישירות לעץ, כיוון שכל הכלי נחשב ליחידה אחת7. לכן ערסל המורכב מבד וחבלים, וחבלי הערסל קשורים לעץ (תמונה 42), נחשב מחובר ישירות לעץ ואסור להתנדנד בו בשבת. וכן כלי המחובר לעץ בעזרת מסמרים וברגים (תמונה 43)(תמונה 44) נחשב מחובר ישירות לעץ כיוון שאין לברגים חשיבות עצמית והם טפלים לכלי7.

8 הערות

1.
שו"ע שלו יג, ומשנ"ב שלו סב. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק כו סעיף טז, שאסור ליטול את הסולם מהעץ, כיוון שכמבואר לעיל, אסור ליטול חפצים הנשענים על דברים המחוברים לעץ.
2.
שמירת שבת כהלכתה פרק יד סעיף כה.
3.
שמירת שבת כהלכתה פרק כו סעיף יז.
4.
שו"ע שלו יג, שמירת שבת כהלכתה פרק כו סעיף יז.
5.
עיין משנ"ב שלו ס, ושמירת שבת כהלכתה פרק כו סעיף יז.
6.
משנ"ב שלו סג, שמירת שבת כהלכתה פרק כו סעיף יז, חזון עובדיה חלק ד עמ' צח.
7.
עיין משנ"ב שה סז, ושער הציון שם ס, חזון עובדיה חלק ד עמ' צח, שמירת שבת כהלכתה פרק כו הערה נח, פסקי תשובות שלו כג. ועיין מכתב הגרש"ז אוירבך בתוך מאור השבת חלק ב עמ' תקצב, ואור לציון חלק ב פרק לח שאלה א.
8.
פסקי תשובות שלו כג.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ