logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יז - טיפוס על עץ ושימוש בו. פרק יז - טיפוס על עץ ושימוש בו

טיפוס על עץ

facebook email whatsapp

מן התורה מותר לטפס על עץ בשבת, אך חכמים אסרו זאת מחשש שבזמן שהאדם נמצא על העץ הוא יתלוש עלים, ענפים או פירות, ויעבור על מלאכת קוצר1.

אדם שטיפס על עץ בשבת במזיד, קנסו אותו חכמים שלא ירד מהעץ עד צאת השבת, כדי שלא יחזור על מעשה זה בעתיד2. אמנם אם הוא נצרך להתפנות, הוא רשאי לרדת מהעץ לשם כך, כיוון שעשיית צרכים במקום גלוי פוגעת בכבוד האדם, וחכמים התירו את האיסור לרדת מהעץ במצב זה3.

ילד קטן שטיפס על עץ במזיד בשבת רשאי לרדת ממנו, כיוון שהוא אינו מבין את המשמעות המלאה של מעשיו ועלייתו על העץ אינה נחשבת עלייה במזיד4. כמו כן הישארות הילד על עץ כרוכה בצער, ואין חובה לחנך ילד קטן בדבר שקיומו מסב לו צער5.

5 הערות

1.
שו"ע שלו א, ומשנ"ב שם.
2.
שו"ע שלו א, ומשנ"ב שם. ועיין פסקי תשובות שלו ב, שאדם שעלה על עץ בשבת במזיד אינו רשאי לעבור ממקום מושבו למקום אחר בעץ, אף אם המקום האחר נוח יותר, כמו כן, אסור להביא לו כרית כדי להקל עליו את הישיבה על העץ, כיוון שאסור להניח חפצים על עץ, כפי שיבואר בהמשך. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק כו הערה מה, בשם הגרש"ז אוירבך, שאדם שעלה על עץ בשבת במזיד והוא יכול לרדת ממנו בקפיצה אחת רשאי לעשות כן, כיוון שלדעת רש"י האיסור לרדת מן העץ הוא משום שירידה מן העץ נחשבת שימוש בו, וקפיצה ישירה מן העץ לקרקע אינה נחשבת שימוש בעץ.
3.
פסקי תשובות שלו ב.
4.
חזון עובדיה חלק ד עמ' צד, נשמת שבת חלק ו סימן קמז.
5.
נשמת שבת חלק ו סוף סימן קמז.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ