logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יד - דיני המלאכה . פרק יד - דיני המלאכה

הגדרת המלאכה

facebook email whatsapp

מלאכת חורש היא אחת משלושים ותשע מלאכות האסורות בשבת1. מלאכה זו נעשתה במשכן לצורך הפקת הצבע לצביעת יריעות המשכן ובגדי הכהונה. כדי לזרוע את הצמחים שנצרכו להפקת הצבע, חרשו את הקרקע2

מלבד חרישה, מלאכת חורש כוללת גם כל פעולה המכשירה את הקרקע לזריעה3, לדוגמה: סיקול אבנים, יישור הקרקע, חפירת בור לנטיעת עץ, דישון הקרקע4, ניכוש הקרקע מעשבים שוטים5, הרטבת הקרקע6 וכיוצא באלו.

פעולות המכשירות את הקרקע לזריעה אסורות משום מלאכת חורש רק כאשר הן נעשות בקרקע הראויה לזריעה, אך כאשר הן נעשות בקרקע שאינה ראויה לזריעה, אין בהן איסור חורש. אמנם אם הקרקע ראויה לדירה והן מכשירות אותה לכך, יש בהן איסור בונה. לדוגמה, אדם המיישר את הקרקע בסוכה או בחצר ביתו אינו עובר על איסור חורש אך עובר על איסור בונה7.

7 הערות

1.
שבת עג א, רמב"ם שבת ז א.
2.
שבת קג א, ערוך השולחן שלו ג. ועיין אנציקלופדיה תלמודית חורש פרק א.
3.
עיין משנ"ב הקדמה לסימן שלז, ומנוחת אהבה חלק ב פרק ב מבוא למלאכת חורש, וארחות שבת פרק יח הקדמה לסעיף לב. ועיין חזון איש שביעית סימן יח אות א, וחוט שני חלק א עמ' צא, שגם פעולות הנעשות בקרקע זרועה והן משביחות אותה ומאפשרות לצמחים לגדול טוב יותר, כלולות במלאכת חורש.
4.
רמב"ם שבת ח א, וערוך השולחן שלו ד.
5.
ארחות שבת פרק יח סעיף לב, כללים בהלכות שבת (חורש) עמ' קלז.
6.
משנ"ב שלו כו.
7.
הקדמת המשנ"ב לסימן שלז, ארחות שבת פרק יח סעיפים לה-לו. ועיין אגלי טל חורש הערה טז, שכל מקום שאינו מיועד להליכה או לדירה ואפשר לזרוע בו הוא מקום המיועד לזריעה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ