logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יד - דיני המלאכה

facebook email whatsapp

מלאכת חורש היא אחת משלושים ותשע מלאכות האסורות בשבת1. מלאכה זו נעשתה במשכן לצורך הפקת הצבע לצביעת יריעות המשכן ובגדי הכהונה. כדי לזרוע את הצמחים שנצרכו להפקת הצבע, חרשו את הקרקע2

מלבד חרישה, מלאכת חורש כוללת גם כל פעולה המכשירה את הקרקע לזריעה3, לדוגמה: סיקול אבנים, יישור הקרקע, חפירת בור לנטיעת עץ, דישון הקרקע4, ניכוש הקרקע מעשבים שוטים5, הרטבת הקרקע6 וכיוצא באלו.

פעולות המכשירות את הקרקע לזריעה אסורות משום מלאכת חורש רק כאשר הן נעשות בקרקע הראויה לזריעה, אך כאשר הן נעשות בקרקע שאינה ראויה לזריעה, אין בהן איסור חורש. אמנם אם הקרקע ראויה לדירה והן מכשירות אותה לכך, יש בהן איסור בונה. לדוגמה, אדם המיישר את הקרקע בסוכה או בחצר ביתו אינו עובר על איסור חורש אך עובר על איסור בונה7.

1.
שבת עג א, רמב"ם שבת ז א.
2.
שבת קג א, ערוך השולחן שלו ג. ועיין אנציקלופדיה תלמודית חורש פרק א.
3.
עיין משנ"ב הקדמה לסימן שלז, ומנוחת אהבה חלק ב פרק ב מבוא למלאכת חורש, וארחות שבת פרק יח הקדמה לסעיף לב. ועיין חזון איש שביעית סימן יח אות א, וחוט שני חלק א עמ' צא, שגם פעולות הנעשות בקרקע זרועה והן משביחות אותה ומאפשרות לצמחים לגדול טוב יותר, כלולות במלאכת חורש.
4.
רמב"ם שבת ח א, וערוך השולחן שלו ד.
5.
ארחות שבת פרק יח סעיף לב, כללים בהלכות שבת (חורש) עמ' קלז.
6.
משנ"ב שלו כו.
7.
הקדמת המשנ"ב לסימן שלז, ארחות שבת פרק יח סעיפים לה-לו. ועיין אגלי טל חורש הערה טז, שכל מקום שאינו מיועד להליכה או לדירה ואפשר לזרוע בו הוא מקום המיועד לזריעה.

אסור לחפור בקרקע בשבת1. אם החפירה נעשית במקום ראוי לזריעה היא אסורה משום מלאכת חורש2, כיוון שחפירה בקרקע מרככת אותה ומכשירה אותה לזריעה3; ואם היא נעשית במקום ראוי לדירה היא אסורה משום מלאכת בונה4, שכן ניתן להסתיר בגומה שנוצרה חפצים קטנים ויקרים5. מכיוון שחפירה בקרקע אסורה, אסור גם לנעוץ חפץ בקרקע, כיוון שנעיצת החפץ יוצרת בה גומה6.

1.
הקדמת המשנ"ב לסימן שלז, ארחות שבת פרק יח סעיף לד. ועיין משנ"ב תצח צא, שאסור לחפור באדמה הנתונה בכלי.
2.
הקדמת המשנ"ב לסימן שלז, ארחות שבת פרק יח סעיף לד.
3.
עיין רש"י שבת עג ב ד"ה מלאכה אחת.
4.
הקדמת המשנ"ב לסימן שלז, וארחות שבת פרק יח סעיף לד.
5.
עיין שבת קב ב, ומנוחת אהבה חלק ג פרק כג הערה 10.
6.
משנ"ב תצח צא, ארחות שבת פרק יח סעיף מ. ועיין פסקי תשובות שלז הערה 37. ועיין ארחות שבת פרק יח סעיף מ, שאסור לשבת על כיסא שרגליו ננעצות בקרקע, ועיין שבט הלוי חלק ד סימן קפא ד"ה ויש להסתפק, שנוטה להקל כיוון שכוונת האדם לשבת על הכיסא ולא לחפור בקרקע, והחפירה היא בשינוי, ויש לצרף להיתר את הדעה שמותר לנעוץ בקרקע דבר הממלא את חלל הגומה, ועיין שם שסיים: "מסתבר דאין להחמיר, וצריך עיון למעשה", ועיין פסקי תשובות סימן שלז אות ו, שמתיר לשבת על כיסא שרגליו ננעצות בקרקע. ועיין משנ"ב תצח צא, שמותר להוציא חפץ שהיה נעוץ בקרקע, גם אם לאחר מכן נותרת גומה במקום, ועיין משנ"ב שיא כח, ופסקי תשובות שלז ו, שאסור לעשות זאת בבית או בגינה מחשש שאדם ימלא את הגומה כדי ליישר את הקרקע. ועיין נשמת שבת חלק ו סוף סימן ערה, וכללים בהלכות שבת (חורש) עמ' קע הערה 34.

מותר לילדים לחפור בארגז חול שהחול בו דק ויבש במידה כזו שכאשר חופרים בו, החול בכותלי הבור נופל חזרה לתוך הבור1, כיוון שחול כזה הוא רפוי והחפירה אינה משביחה אותו2.

1.
עיין משנ"ב שח קמג, ושמירת שבת כהלכתה פרק טז סעיף ד. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שכשהחול נופל מיד מותר לחפור בו גם אם נשאר קצת רושם. ועיין שמירת שבת כהלכתה שם, שחול שלא הוכן מבעוד יום למשחק ילדים, כגון חול שעל שפת הים או חול העומד לבניין, הוא מוקצה ואין לשחק בו. ועיין מגילת ספר (איזנטל) על הלכות שבת סימן יג ס"ק ח, ושלמי יהונתן (חורש) סימן שלז סעיף א עמ' קפג. ועיין ארחות שבת פרק יח סעיף לח, שהחול שבעומק ארגז החול אינו דק ויבש ואסור לחפור בו. ועיין אשרי האיש פרק מא סעיף ג: "אסור לשחק בארגז חול משום אשוויי גומות".
2.
עיין פני יהושע ביצה ח א ד"ה הנראה.

אסור להעביר חפץ ממקום למקום על ידי גרירתו, אם ברור שהגרירה תיצור חריץ בקרקע, כיוון שעשיית חריץ בקרקע אסורה משום מלאכת חורש. ואף שכוונת האדם היא להעביר את החפץ ממקום למקום ולא לעשות חריץ ('אינו מתכוון'), הדבר אסור כיוון שברור שייווצר חריץ ('פסיק רישיה'). אך אם ישנה אפשרות שגרירת החפץ לא תיצור חריץ מותר לגוררו, כיוון שאין כוונת האדם ליצור חריץ ('אינו מתכוון') ואין וודאות שייווצר חריץ ('אינו פסיק רישיה')1.

מותר להסיע עגלת ילדים על קרקע בשבת גם אם ברור שייווצרו בשל כך חריצים בקרקע2. זאת כיוון שעשיית חריץ אסורה רק כאשר היא מרפה ומאווררת את הקרקע, אך עשיית חריץ על ידי גלגל העגלה מהדקת ודוחסת את הקרקע ואין בכך תועלת לקרקע3.

1.
שו"ע שלז א, ומשנ"ב שם. ועיין פסקי תשובות שלז ג, על פי מקור חיים: "אין האיסור אמור אלא כשעושה חריץ באופן שנראה לעין שהעפר זז לצדדים, אבל רושם בעלמא שנעשה על הקרקע עקב הגרירה לית לן בה". ועיין מקור חיים (בכרך) סימן שלז ד"ה גורר, ופסקי תשובות שלז ג, שהגורר חפץ במקום שישנה אפשרות שגרירתו לא תיצור חריץ, ותוך כדי הגרירה הוא רואה שנוצר חריץ, צריך להפסיק לגרור את החפץ מיד. ועיין משנ"ב שלז ד, ושער הציון שם ב, ופסקי תשובות שלז אות ג ואות ז, שבעיר שרוב החצרות או רוב הרחובות אינם מרוצפים, אין ליוצאי אשכנז לגרור חפץ כבד בחצר או ברחוב גם אם הם מרוצפים, גזרה שמא יגררו חפץ כבד במקום שאינו מרוצף.
2.
כף החיים שלז ד, חזון עובדיה חלק ד עמ' לו, מאמר מרדכי פרק קיד סעיף כד, חוט שני חלק א עמ' צה, מנחת יצחק חלק ב סימן קיד אות יב, שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעיף מח, מנוחת אהבה חלק ב פרק ב סעיף י.
3.
עיין רש"י ביצה כג ב ד"ה מפני שכובשת, ותורת המלאכות חלק א מלאכת החורש עמ' ח ס"ק יח. ועיין כללים בהלכות שבת (חורש) עמ' קעא הערה 34 והערה 39, וארחות שבת פרק יח הערה סח. ועיין חוט שני חלק א עמ' צד הערה כד, וכללים בהלכות שבת (חורש) עמ' קעא הערה 40, שמותר להסיע עגלה גם במקום העומד לדירה, וכן משמע מסתימת הפוסקים, ועיין ארחות שבת פרק יח הערה סח, שחולקים. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעיף מח, בשם הגרש"ז אוירבך, שמותר להסיע את העגלה לא רק בקו ישר אלא גם לצדדים, ועיין חוט שני חלק א עמ' צה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ