מלאכת בורר היא הפרדה של מינים שונים המעורבים זה בזה, אך הפרדת פריטים ממין אחד אינה בכלל המלאכה והיא מותרת, גם אם הפריטים שונים מעט זה מזה. לדוגמה, חתיכות דג גדולות וחתיכות דג קטנות הנתונות בתבנית אחת, מותר להפרידן אלו מאלו ולהניח את החתיכות הגדולות בצלחת אחת ואת החתיכות הקטנות בצלחת אחרת, כיוון שכל החתיכות הן מאותו מין1. כמו כן, עוגיות שלמות ועוגיות שבורות הנתונות בצלחת, מותר להוציא את העוגיות השבורות מן הצלחת, כיוון שכל העוגיות הן מאותו מין2. וכן חלקים שונים של עוף המעורבים זה בזה והם בעלי טעם דומה כשוקיים וירכיים, מותר לברור אותם ולהפרידם אלו מאלו, כיוון שכולם מין אחד3.
פריטים מאותו מין בגדלים שונים נחשבים מין אחד רק אם השינוי בגודל הפריט אינו משנה את ייעודו ואת השימוש בו, אך אם השינוי בגודל הפריט משנה את ייעודו ושימושו, נחשבים הפריטים כמינים שונים. לכן חתיכות דג גדולות וחתיכות דג קטנות הן מין אחד כמבואר לעיל, כיוון שהשוני בגודל החתיכות אינו משנה את ייעודן ושימושן. ולעומת זאת, בגדים בגדלים שונים נחשבים למינים שונים, שכן הגודל משנה את ייעודם ושימושם - בגד קטן מיועד לאנשים בעלי גוף קטן ואינו ראוי לאנשים בעלי גוף גדול, ובגד גדול מיועד לאנשים בעלי גוף גדול ואינו ראוי לאנשים בעלי גוף קטן. וכן כפות וכפיות הן שני מינים אף שהשוני ביניהן הוא רק בגודל, כיוון שהן משמשות למטרות שונות1.
מאכלים השונים זה מזה בטעמם או בשמם נחשבים שני מינים וברירתם אסורה, גם אם הם מאותו סוג1. לדוגמה, חתיכות דג שחלקן התבשלו וחלקן נצלו נחשבות שני מינים, כיוון שטעמן שונה2. וכל שכן שסוגים שונים של דגים, כגון דג קרפיון ודג סלמון, נחשבים למינים שונים וברירתם אסורה3.
האיסור לברור נאמר רק כאשר ישנה תערובת של מינים שונים, אך מינים שונים שאינם מעורבים זה בזה אלא מונחים זה בצד זה וכל אחד מהם ניכר בפני עצמו, אין איסור לברור אותם1. לדוגמה: כלִי הגשה הנמצא על שולחן אוכל וסביבו כלֵי הגשה נוספים (תמונה 14), אינו נחשב מעורב בשאר כלֵי ההגשה ונטילתו אינה נחשבת ברירה2. וכן סיר המונח על מדף במקרר וסביבו סירים נוספים (תמונה 15), אינו נחשב מעורב בהם והוצאתו אינה נחשבת ברירה3. לעומת זאת, שקדים, בוטנים וגרעינים הנתונים בתוך שקית פיצוחים נחשבים מעורבים זה בזה (תמונה 16), ואסור להוציא מין אחד מהם מתוך השקית, אלא אם כן נוטלים את המין שרוצים, עושים זאת ביד וסמוך לאכילה4.
הקביעה אם חפצים הסמוכים זה לזה נחשבים מעורבים זה בזה או מונחים זה לצד זה תלויה במרחק ביניהם, בגודלם, במספרם ובצורתם. ככל שהם קטנים יותר, רבים יותר, קרובים זה לזה ודומים זה לזה - הם נחשבים מעורבים זה בזה. וככל שהם מועטים, גדולים, שונים ורחוקים זה מזה - הם נחשבים פריטים נפרדים המונחים זה לצד זה5. לדוגמה, חמישה אבטיחים צמודים זה לזה אינם נחשבים תערובת (תמונה 17), כיוון שכל פריט בקבוצה הוא גדול, אך חמישה גרגרי אורז צמודים זה לזה נחשבים תערובת (תמונה 18), כיוון שכל פריט בקבוצה הוא קטן6. אגס ותפוח צמודים זה לזה אינם נחשבים תערובת (תמונה 19), כיוון שהם מועטים, אך עשרה תפוחים המעורבים בעשרה אגסים נחשבים תערובת (תמונה 20), כיוון שהם רבים7. סכינים, מזלגות וכפות הנתונים בערמה אחת נחשבים מעורבים זה בזה (תמונה 21)8, אך סכינים, מזלגות וכפות המונחים זה לצד זה ורחוקים מעט זה מזה, אינם נחשבים תערובת (תמונה 22)9.
הקביעה אם חפצים הסמוכים זה לזה הם מעורבים זה בזה או מונחים זה לצד זה נעשית על פי המבט האנושי, המבוסס על טביעת העין ובינת הלב10, ולא על פי כללים קבועים ומוגדרים. זאת כיוון שהיא תלויה במרכיבים שונים ומשתנים, ולא ניתן לתת כללים קבועים למצבים משתנים. המבט האנושי משקלל את מאפייני הפריטים הניצבים לפניו בתת המודע, וכך בכוחו להכריע מהי תערובת. לכן חפצים הסמוכים זה לזה ונראים לרוב בני האדם כקבוצת פריטים אחת המורכבת מכמה מינים המעורבים זה בזה - נחשבים תערובת וברירתם אסורה. וחפצים הסמוכים זה לזה ונראים לרוב בני האדם כפריטים בודדים המונחים זה בצד זה - אינם נחשבים תערובת וברירתם מותרת11.
להלן כמה דוגמאות לפריטים סמוכים זה לזה ונחשבים מעורבים זה בזה, ולפריטים סמוכים זה לזה ואינם נחשבים מעורבים זה בזה.
סכינים, מזלגות וכפות הנתונים בערמה אחת נחשבים מעורבים זה בזה (תמונה 21)12, וכן צלחות מסוגים שונים הנתונות בערמה (תמונה 23)13, ירקות המונחים באי סדר בתוך מגירת ירקות (תמונה 24)14, מאכלים המונחים זה על זה באי סדר בתא ההקפאה (תמונה 25)15, בקבוקים רבים המונחים זה לצד זה (תמונה 26)16ובגדים הנמצאים בתוך ערמת בגדים (תמונה 27)17- כל אלו נחשבים מעורבים זה בזה וברירתם אסורה. לעומת זאת, בגדים מקופלים המונחים זה על זה (תמונה 28) או בגדים התלויים בארון על גבי קולבים (תמונה 29) - אינם נחשבים מעורבים זה בזה18. וכן ספרים העומדים על גבי מדף וכל ספר ניכר לעצמו19, מאכלים שונים הנתונים בצלחת במסודר (תמונה 30)20, מזלג שמונחת עליו פסולת והוא בולט מתוכה21 וכלי אוכל שונים המונחים בצורה מסודרת על שולחן אוכל (תמונה 14)22 - כל אלו אינם נחשבים מעורבים זה בזה23.
ספרים המונחים בערמה באי סדר על שולחן (תמונה 31), נחשבים תערובת וברירתם אסורה24. ויש סוברים שאינם תערובת וברירתם מותרת25.
(תמונה 57) צעצועים מעורבים זה בזה וברירתם אסורה
(תמונה 58) צעצועים מונחים זה לצד זה וברירתם מותרת
(תמונה 59) פירות מעורבים זה בזה וברירתם אסורה
(תמונה 60) פירות מונחים זה לצד זה וברירתם מותרת
מלפפונים חמוצים הנתונים בקופסת שימורים עם מים או תפוחי אדמה מבושלים הנתונים במים - אינם נחשבים מעורבים עם הנוזלים, כיוון שהחמוצים ותפוחי האדמה גדולים וניכרים1. וכן זיתים שלמים הנתונים בקופסת שימורים עם מים, אינם נחשבים מעורבים עם המים2, כיוון שהם ניכרים בפני עצמם. אך שימורי אפונה וגזר, תירס או טונה, הנתונים בקופסת שימורים עם מים - נחשבים מעורבים במים שסביבם, כיוון שהם קטנים ואינם ניכרים בפני עצמם3.
אף שאסור לברור תערובת, מותר לפזרהּ בבת אחת לכל עבר ולגרום לכך שפריטי התערובת יתרחקו זה מזה בשיעור כזה שלא ייחשבו עוד תערובת, ולאחר מכן לקחת כל פריט ולשים אותו במקומו1. הטעם לכך שפיזור התערובת מותר הוא שהגדרת מלאכת בורר היא הרחקת פסולת מאוכל או אוכל מפסולת, אך הרחקת כל חלקי התערובת אלו מאלו (אף חלקי אוכל מחלקי אוכל וחלקי פסולת מחלקי פסולת) - אינה ברירה2. והטעם לכך שמותר לקחת כל פריט ולשים במקומו הוא שלאחר פיזור הפריטים הם אינם מעורבים זה בזה, ואין איסור לברור פריטים שאינם מעורבים זה בזה. לכן משחקים שונים שהתערבו זה בזה בזמן שילדים שיחקו בהם, מותר לדחוף אותם במטאטא ולפזרם בכל החדר, ולאחר מכן לקחת כל משחק ולהניח אותו במקומו.