logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יב - קילוף פירות וירקות ושטיפתם. פרק יב - קילוף פירות וירקות ושטיפתם

הסרת גרעין מפרי

facebook email whatsapp

גרעין הנמצא בתוך פרי ורגילים להוציאו לפני אכילת הפרי, מותר להוציאו לפני אכילת הפרי1. ואף שאחד התנאים לברירה בדרך אכילה הוא נטילת האוכל מהפסולת, ובהוצאת הגרעין נוטלים את הפסולת מהאוכל, הוצאתו מותרת כיוון שזוהי דרך אכילת פרי זה2. לכן אדם האוכל תמר, שזיף, משמש וכיוצא בהם, רשאי להוציא את הגרעין מתוך הפרי סמוך לאכילתו3. וכן מותר להסיר מהפרי לפני אכילתו את הגבעול הדק המחבר את הפרי לענף4.

4 הערות

1.
עיין משנ"ב שכא פד ושער הציון שם צט, בן איש חי שנה שניה פרשת בשלח סעיף ח, חזון עובדיה חלק ד עמ' קצג, אור לציון חלק ב פרק לא שאלה ה, הלכות שבת בשבת חלק א עמ' תקסב. ועיין חזון איש אורח חיים סימן נד ס"ק ה, שחולק וסובר שאין להסיר את הגרעין מהפרי, כיוון שזו ברירה של פסולת מאוכל, אלא יש לאחוז את הפרי ביד אחת ואת הגרעין ביד האחרת, ולמשוך את הפרי מן הגרעין, כדי לברור את האוכל מן הפסולת, או להכניס את הפרי עם הגרעין לפה, ולהוציא את הגרעין מהפה, ועיין שם, שבהוצאת גרעין מפרי לא התירו לברור את הפסולת מהאוכל כפי שהתירו בקילוף, כיוון שבקילוף אי אפשר לאכול את הפרי מבלי להסיר את הקליפה קודם לכן, מה שאין כן בהוצאת גרעין, שאפשר לאכול את הפרי עד שמגיעים לגרעין ולהוציאו לאחר מכן. 
2.
שער הציון שכא צט, וארחות שבת פרק ג הערה קיא. ועיין שבות יצחק (בורר) עמ' פח.
3.
חזון עובדיה חלק ד עמ' קצג. ועיין בן איש חי שנה שניה פרשת בשלח אות ח, ומאמר מרדכי פרק צה סעיף מט, שפרי שיש בו כמה גרעינים (כגון אבטיח), אין להוציא את הגרעינים ממנו בידיים, אלא יש להוציאם על ידי ניעור הפרי, ורק גרעינים שאינם יוצאים בניעור מותר להוציאם בידיים, וטוב להוציאם בשינוי (ועיין ציץ אליעזר חלק יז סימן א אות ב ד"ה נוסף, שהוצאת הגרעינים על ידי ניעור הפרי נחשבת הוצאת אוכל מפסולת, או ברירה שלא כדרכה), ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד בורר אות ז, וחזון עובדיה חלק ד עמ' קצה, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף יז, שכתבו כעין זה, ועיין ארחות שבת פרק ג הערה קיד, שברירת גרעיני אבטיח חמורה מברירת גרעיני תמרים ומשמשים, כיוון שגרעיני האבטיח מעורבים יותר בגוף הפרי, ועיין שבות יצחק (בורר) עמ' צב, בשם הגרי"ש אלישיב, שכתב טעם אחר, ועיין דינים והנהגות ממרן החזון איש פרק יד סעיף ה, שחולק ואוסר להסיר את גרעיני האבטיח מהאבטיח על ידי ניעורו. עיין מאמר מרדכי פרק צה סעיף נה, אור לציון חלק ב פרק לא שאלה ה, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף לז, שמותר להסיר את גרעיני המֵלון מהמֵלון, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד בורר אות ז, שחולק וסובר שלכתחילה אין להוציא את הגרעינים מהמֵלון בידיים, אלא יש להוציאם על ידי ניעור המֵלון, ורק גרעינים שאינם יוצאים בניעור מותר להוציאם בידיים. ועיין כף החיים שיט טו, וחזון עובדיה חלק ד עמ' קעט, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף כג, שפרי שחלקו רקוב, החלק הרקוב נחשב כקליפה ומותר להסירו סמוך לאכילה, ועיין חוט שני חלק ב עמ' פט, וארחות שבת פרק ג סעיף סט, שחולקים וסוברים שהחלק הרקוב אינו נחשב כקליפה ויש להסירו עם מעט מן הפרי.
4.
אור לציון חלק ב פרק לא שאלה ו, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף לט (ועיין שם הערה קט, בשם הגרש"ז אוירבך), ילקוט יוסף (תשנ"ג) שבת חלק ג עמ' שיז סוף הערה סה, בשם הגר"ע יוסף, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין שמירת שבת שם הערה קט, וילקוט יוסף שם, שהמחמיר ומושך את הפרי מהעוקץ, תבוא עליו ברכה. ועיין מאמר מרדכי פרק צה סעיף נז, שחולק וסובר שצריך להסיר את העוקץ עם מקצת מהפרי.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ