logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יא - ברירה בדרך אכילה . פרק יא - ברירה בדרך אכילה

הוצאת שקית תה מכוס תה

facebook email whatsapp

שקית תה הנתונה בכוס תה, יש סוברים שאין למושכה החוצה מהכוס ביד אלא יש להוציאהּ על ידי כף. הטעם לכך הוא שכאשר מושכים החוצה את שקית התה, מטפטפות ממנה טיפות מים. טיפות אלו היו מעורבות בעלי התה שבשקית, והפרדתן מהם בעזרת שקית התה העשויה מבד מחורר היא ברירה על ידי כלי1. ויש חולקים וסוברים שמותר להוציא את שקית התה מהכוס ביד2, כיוון ששקית התה אינה כלי שמיועד לברירה, וכאשר ברור שאין כוונת האדם לברור ואין לו תועלת בכך, אין איסור לברור על ידה3. למעשה מותר להוציא את שקית התה מהכוס ביד, כיוון שאין כוונת המוציא לברירת המים מתוך השקית. אך אסור לנענע את השקית כדי להוציא ממנה את המים, כיוון שנענוע השקית נעשה מתוך כוונה להוציא את המים מהשקית4.  

4 הערות

1.
מנחת יצחק חלק ד סימן צט אות ב ס"ק ה, שבט הלוי חלק ח סימן נח ד"ה והשתא, חוט שני חלק ב עמ' צו, עם מקדשי שביעי חלק א עמ' רכג, בשם הגר"ח קנייבסקי. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף סד: "נכון להוציא את השקית בעזרת כף ולא ביד, מפני שאם ישהה את השקית, אחרי שהוציאה, מעל גבי המים שבכוס, הרי תטפנה טיפות מן התמצית שנוצרה חזרה לתוך הכוס, ויש בזה חשש איסור ברירה". ועיין מאמר מרדכי פרק צה הערה צד.
2.
חזון עובדיה חלק ד עמ' שפב, מנוחת אהבה חלק ב סימן ז אות מד, קובץ אליבא דהלכתא גיליון סב סוף עמ' לו, בשם בעל שו"ת משנה הלכות ובעל שו"ת רבבות אפרים, הגר"א וייס שליט"א בתוך הלכה שלימה (סודרי) מלאכות שבת חלק א עמ' מ. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה קמ, בשם הגרש"ז אוירבך, שאפשר שמותר לברור לאלתר בעזרת כלי שהשימוש בו הוא תמיד סמוך לאכילה, ולפי זה מותר להוציא את שקית התה מהכוס ואין לחשוש לברירת טיפות המים מעלי התה שבשקית.
3.
הגר"א וייס שליט"א שם. ועיין חזון עובדיה שם, ומנוחת אהבה שם, שכתבו טעמים אחרים.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ